fbpx
7.6 C
София

Основателите на Nexo са обвинени като организирана престъпна група

Обяснението пред служителите е било, че компанията е рекетирана от ГЕРБ. Казусът се превърна в политическа престрелка

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

На четирима души свързани Nexo са повдигнати обвинения като част от организирана престъпна група, с цел пране на пари, данъчни измами, компютърни престъпления и банкова дейност без лиценз. Това стана ясно на пресконференция на прокуратурата, ДАНС и Националната следствена служба (НСлС), ден след като офисите на Nexo бяха претърсени.

Имената на четиримата обвиняеми не бяха съобщени, но беше даден ясен намек че сред тях са действащите съоснователи на Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев. От изказването на директора на Националната следствена служба Борислаф Сарафов стана ясно, че и на четиримата са наложени забрани за напускане на България и са обявени за издирване, като има данни че някои от тях не са в страната, въпреки че по данни на Гранична полиция не са я напускали. На двама от участниците е поискана гаранция от 1 млн. лв., докато за ръководителя и другия участник няма предвидена такава, съобщава Капитал.

Според обвинението групата от компании на Nexo е работила като ОПГ още от 2018 г. създаването си. Според информация на „Капитал“ от два независими източника, вътрешното обяснение в компанията е, че тя е била рекетирана от ГЕРБ и действията на прокуратурата са следствие от отказ да бъде платено на партията. Съоснователят и съсобственик на компанията Коста Кънчев е пожелал всички служители, които са били разпитвани от службите, да се свържат с него. От компанията твърдят и че ще разпространят видеа с насилие върху служители. Потърсен за коментар Антони Тренчев каза, че компанията ще излезе с позиция след пресконференцията.

С немалко помощ от Великобритания

Сарафов коментира в началото на пресконференцията, че операцията е извършена с помощта на „нашите чуждестранни партньори“. След това добави, че няма да каже „нито какви са, нито от къде са“, но буквално секунда след това посочи присъстващите в залата представители на службите от Великобритания. Ролята на британските служби е логична, защото официално Nexo твърди, че нейното „място на бизнес“ (place of business) е в Лондон.

„С разрешение на съда вчера влязохме в 15 обекта, като претърсихме още два по неотложност. Разпитахме над 20 свидетели, разпитите продължават и сега. Някои от свидетелите изразиха съмнения за своята сигурност и ще влязат в програмата за закрила, част са разпитани като анонимни свидетели. Иззети са компютри, пари и криптоактиви. Може би ще установим стойността на някои от тях, може би не, но те са блокирани“, каза Сарафов.

Конкретни обвинения, които бяха цитирани, са транзакции на Мухмад Мохамед, представител на палестинската организация „Хамас“, обявена от множество държави, вкл. и България, за терористична. Други обвинения са, че след като САЩ санкционираха руската борса Hydra през 5 април 2022 г., е имало 23 транзакции от нея към Nexo. Такива е имала и от иранската борса Nobitex, в разрез със санкции на ООН. Други направление, по които се работи в разследването, са транзакции с финтех компании.

Според обвинението цялата група се е управлявала от България и чрез българското дружество на Nexo „Ен Ди Ес“, в което работят около 600 души. Прокуратурата цитира сложната корпоративна структура, като според нея всички останали дружества на Nexo са кухи – пример бе даден с швейцарското Nexo AG, което няма дейност и според обвинението дори не е бил внесен пълния записан капитал.

Допълнително от обвинението коментираха, че има данни и за пазарна манипулация – такива неофициални обвинения срещу Nexo действително съществуват още от 2020 г., но криптопазарите са нерегулирани и съответно не е ясно какво може да направи българската прокуратура по въпроса.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини