fbpx
5 C
София

Парламентът на Ел Салвадор прие исторически закон за биткойн облигации

Най-четени

Парламентът на Ел Салвадор прие революционен закон, очертаващ правната рамка за емитиране на първите в света суверенни облигации, обезпечени с биткойни, известни като „Volcano Bond“, които ще бъдат използвани за изплащане на държавен дълг и за финансиране на изграждането на „Bitcoin City“. Законопроектът беше приет на 11 януари с 62 гласа за и 16 против и ще се превърне в закон, след като бъде ратифициран от президента Найиб Букеле.

От Националната биткойн служба на Ел Салвадор обявиха новината чрез пост в Twitter и разкриха, че скоро ще започнат да издават облигациите. Според крипто борсата Bitfinex, която е доставчикът на технологиите за емитиране на ценните книжа, Volcano Bond (или Volcano Tokens) ще позволи на Ел Салвадор да набере необходимия капитал от 1 милиард долара, за да изплати своя държавен дълг, да финансира изграждането на Bitcoin City и да създаде инфраструктура за копаене на биткойн.

Странното име на облигациите е свързано с бъдещото местоположение на крипто града в страната, който трябва да се превърне в възобновяем център за добив на BTC и ще бъде захранван чрез хидротермална енергия от близкия вулкан Кончагуа. От Bitfinex отбелязват, че Bitcoin City ще има статут на специална икономическа зона, която ще предлага за своите граждани различни данъчни облаги, благоприятни крипто регулации и ще стимулира биткойн бизнеса.

Според първоначалното предложение, токенизираните облигации ще бъдат деноминирани в щатски долари, ще имат десетгодишен падеж и ще носят 6,5% годишна лихва. Самсън Моу, привърженик на биткойн, който е участвал в разработването на Volcano Token, каза пред Cointelegraph, че „с приемането на закона страната може да се превърне в основен финансов център“. Той прогнозира, че биткойн ще достигне границата от 1 милион долара в рамките на пет години, което ще донесе годишната доходност от 146% в края на 10-тата година от пускането на облигациите. Законопроектът включва също правна рамка за всички цифрови активи, които не са биткойн и предвижда създаването на нова регулаторна агенция, която ще отговаря за прилагането на закона за ценните книжа и за осигуряването на защита от лоши участници и спекуланти.

През септември 2021 г. Ел Салвадор стана първата страна в света, която прие биткойн като законно платежно средство. Решението първончално беше посрещнато с ентусиазъм от населението, но не след дълго се заформиха и протести. Месец по-късно президентът на страната представи и самия законопроект, приет едва вчера. Критиците на идеята се опасяват, че решението на парламента ще създаде предпоставки пред големите криптоплатформи да се сдобият със собствена държава, като в бъдеще те ще са тези, които ще диктуват финансовата политика на страната.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини