fbpx
11.8 C
София

Пет страни, чиито правителства официално одобриха криптоактивите през 2022 г.

Най-четени

Отминалата 2022 г. не беше най-добрата по отношение на мнението за криптоактивите сред регулаторите и политиците в повечето страни по света. Въпреки срива на пазара и непрестанните публични атаки срещу индустрията, няколко правителства все пак намериха смелост да прегърнат иновацията. Някои от страните в списъка влязоха в крипто света малко по-отдавна, но значителният им напредък и последователност заслужават да бъдат отчетени. Обединените арабски емирства и Ел Салвадор продължиха да прокарват своите програми и през 2022 г., а Обединеното кралство положи големи усилия, за да одобри регулаторна основа за крипто търговията, докато Бразилия и Централноафриканската република признаха криптовалутите за законно платежно средство.

Бразилия

2021-ва може и да беше годината на масовото приемане на криптовалутите в Бразилия, но през 2022 г. страната най-накрая прие своя собствена регулаторна рамка. Преди да напусне поста си, Жаир Болсонаро, бившият президент на Бразилия, подписа законопроект, позволяващ използването на криптовалутите като легален метод на плащане в страната. Разбира се, това все още не е достатъчно, за да ги направи законно разплащателно средство (както в Ел Салвадор например), но все пак очертава правната дефиниция на цифровите валути и установява режим за лицензиране на доставчиците на услуги, свързани с дигитални активи, което си е сериозна първа стъпка към целта.

По всичко изглежда, че тези решения бяха взети точно навреме. Броят на компаниите, притежаващи криптовалута в Бразилия, достигна нови рекордни стойности, след като държавният данъчен орган е регистрирал 12 053 организации, деклариращи крипто активи в балансите си през август 2022 г. През май фондовата борса в страната потвърди намерението си да пусне първия официален продукт, насочен към пазара — търговия с биткойн фючърси. За разлика от Съединените щати, в момента и брокерските фирми и инвеститорите на дребно могат да търгуват 11 различни борсови фонда (ETF) с експозиция към криптовалути на бразилския пазар.

Обединеното кралство

Годината със сигурност не беше лесна за британците. През 2022 г. кралица Елизабет II почина, след като ръководи нацията в продължение на 70 години. Двама министър-председателя, Борис Джонсън и Лиз Тръс, подадоха оставки, което доведе до известна политическа нестабилност в страната. Но що се отнася до крипто активите, то може да се каже, че правителството никога не е спирало да работи върху създаването на регулаторни норми в сектора. И макар, че резултатите от усилията на британските депутати можеха да бъдат и по-впечатляващи, Обединеното кралство все пак положи основите за създаване на национална регулаторна рамка. Законопроектът за финансовите услуги и пазарите, представен през юли, потвърди намерението на Великобритания да стане глобален център за търговия с криптовалута. Той предвижда да бъдат разширени регулациите върху стабилните монети (stablecoin) и дори се въвежда нов правен термин — активи за цифров сетълмент (DSA). Законопроектът ще упълномощи Министерството на финансите на страната да регулира всичко, засягащо DSA, включително плащания, доставчици на услуги и споразумения за несъстоятелност и т.н.

Законопроектът за икономическата престъпност и корпоративната прозрачност, представен през май, предвижда даването на правомощия на контролните органи за по-бързо и лесно изземване и възстановяване на крипто активи, с цел да се намалят рисковете за лицата, станали жертва на рансъмуер атаки.

Тази година британската общност в Web3 бе зарадвана от създаването на важен правен прецедент. Върховният съд в Лондон постанови, че незаменимите токени (NFT) представляват частна собственост, а Министерството на финансите премахна изискванията за предоставяне на лични данни както от подателите, така и от получателите на криптоактиви, освен ако транзакцията не представлява повишен риск от незаконно финансиране. В края на годината правителството на Великобритания направи страхотен подарък на всички инвеститори, като премахна задължителното използване на посредник при търговия с определени криптоактиви.

Ел Салвадор

Ел Салвадор навлезе смело в крипто света още през 2021 г., но страната заслужава да бъде включена в този списък заради своята последователност. Тогава правителството на Наиб Букеле разкри плановете си за издаване на „биткойн облигации“ и все още се опитва да ги завърши успешно. Различни правни неуредици забавиха изпълнението им закратко през март и септември, но през ноември министърът на икономиката Мария Луиза Хайем Бреве представи законопроект, заявяващ официално намерението на правителството да събере $1 милиард и да ги инвестира в изграждането на „биткойн град“. Оттогава обаче няма новини относно развитието на проекта.

Много правителства по света следят процесите в Ел Салвадор, тъй като от тяхна гледна точка страната се превърна в експериментална зона за въвеждане на биткойн. Според министъра на туризма Морена Валдес, туристическата индустрия в Ел Салвадор е нараснала с повече от 30% след приемането на закона за най-популярната криптовалута през септември 2021 г. В началото на 2022 г. проучване, проведено от Националното бюро за икономически изследвания (NBER) показа, че 20% от фирмите са започнали да приемат BTC като метод на плащане. През май Ел Салвадор посрещна представители на 44 централни банки на различни развиващи се страни по света на тридневна конференция, на която обсъдиха ползите от интегрирането на криптовалутите като законно платежно средство. Събитието беше посетено от делегати на Гана, Бурунди, Йордания, Малдивите, Пакистан, Коста Рика и др.

Централноафриканската република

През април Централноафриканската република (ЦАР) стана първата страна в Африка, която озакони използването на криптовалути на финансовите пазари. Законът за криптовалутите, единодушно одобрен от местните законодатели, позволява на борсовите търговци и на бизнеса да извършват плащания в криптовалути, включително и за данъчни задължения към държавата, но чрез опълномощени субекти. През юли дигиталната валута на местната централна банка (CBDC), Sango Coin, беше пусната в обръщение. До момента обаче общата стойност на продадените монети е $1,66 милиона, а заложената цел беше $1 милиард.

Правителството на ЦАР също така обяви план, който позволява на чуждестранни инвеститори да се сдобият с гражданство срещу закупуването на Sango Coins за $60 000. Тази инициатива обаче беше определена като противоконституционна и блокирана от върховния съд на африканската държава. Приемането на закона за криптовалутите в ЦАР предизвика отпор от страна на Банката на централноафриканските държави (BEAC), която се опасява от оказването на съществено отрицателно въздействие върху паричния съюз на страните от региона.

Обединени арабски емирства

Обединените арабски емирства възприеха стратегически подход към криптоактивите и продължиха работата си по създаването на регулирана среда за развитие на търговията с цифрови валути и привличането на глобални инвеститори. През март Дубай създаде правна рамка за криптоактивите, насочена към защита на инвеститорите. Новосъздаденият регулаторен орган за виртуални активи (VARA) получи правомощието да издава специален лиценз на криптоборсите, желаещи да оперират в емирството, след покриването на някои задължителни изисквания. Фалиралата компания FTX беше сред първите, получили същия лиценз.

Друго емирство, Абу Даби, излезе с проектозакон за NFT търговията. Местните власти определиха незаменимите токени като интелектуална собственост, а не като „специален вид инвестиции“ или финансови инструменти.

През юли Дубай стартира Dubai Metaverse Strategy, целяща да превърне емирството в една от 10-те най-големи икономики във виртуалния свят. То включва инициирането на изследователска и развойна дейност за подобряване на икономическия принос на метавселената, създаването на подходяща технологична среда за привличане на компании и проекти от чужбина и предоставяне на подкрепа в изучаването на метавселената, насочена към разработчици, създатели на съдържание и потребители. Страната дори създаде първия си град в Metaverse – Sharjahverse. Той беше описан като фотореалистично виртуално пространство, пресъздаващо в пълен мащаб всичко, намиращо се на площта на емирството от близо 2600 квадратни километра. Дигиталният град има за цел да подпомогне местната туристическа индустрия и се очаква да създаде нови работни места в метавселената.

Като цяло 2022 г. не беше толкова лоша по отношение на държавното регулиране на търговията с крипто активи, а следващата година може би ще бъде още по-интересна, имайки предвид борбата за създаване на първата цялостна крипто рамка в САЩ и все по-вероятното озаконяване на цифровите валути в Хонконг и Южна Корея.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини