fbpx
14.8 C
София

Поради спада в цената на биткойна, останалите в бизнеса криптоминьори започнаха да печелят повече

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

На криптовалутния пазар възникна парадоксална ситуация. Логиката подсказва, че в резултат на силния спад в курса на биткойна, доходът на криптоминьорите би трябвало да намалее. Точно така и стана: времето за възвръщане на инвестициите, вложени в закупуването на цифрови ферми, рязко се увеличи, в резултат от което започнаха масови разпродажби на видеокарти и ASIC системи. Но от друга страна, компаниите и хората, които останаха в този бизнес, започнаха да печелят много повече пари, отколкото печелиха, когато цената на основната криптовалута бе рекордно висока.

Основната причина за този интересен ефект е, че колкото е по-голяма мощността на мрежата за добив на криптовалута, толкова по-сложно става изчисляването на хешовете и съответно, доходът е по-нисък. Но след като броят на хората и компаниите, които участват в добива на една и съща криптовалута намалее (както стана сега), намалява и сложността на добива на биткойни и доходът на останалите криптоминьори бързо расте, въпреки че цената на първата криптовалута пада. Сегашната ситуация е аналогична  на ситуацията, когато добивът на биткойни се извършваше с помощта на видеокарти.

През последните няколко месеца световната изчислителна мощност на компютърните системи, използвани за добив на биткойни, намаля с около 50% и в началото на уикенда бяха направени промени в алгоритъма, в резултат от което сложността за добив на основната криптовалута намаля с 28%. Това означава, че за добива на един биткойн блок сега са необходими 10 минути, докато преди това бяха необходими от 14 до 19 минути. Може да се пресметне, че при използването на едно и също оборудване днес доходът на един криптоминьор възлиза на приблизително $29 на ден, докато преди около месец тази сума бе само $22 на ден.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини