fbpx
20.8 C
София

Руското правителство ще финансира създаването на криптоферма в Сибир

Най-четени

Докато в повечето страни по света, включително Съединените щати, Китай и Канада, се чуват разнопосочни мнения относно участието на държавата в крипто индустрията, руското правителство реши да предостави данъчни облекчения за всички, които искат да инвестират в копаене на криптовалути. С пряката подкрепа на Руската федерация ще бъде открит нов център за добив на токени в Източен Сибир, на стойност 12 милиона долара.

Според местните медии държавната Корпорация за развитие на Далечния изток ще изгради криптофермата в автономната република Бурятия. Съоръжението ще разполага с 30 000 „копачки“, ще даде работа на около 100 души и ще консумира 100 мегавата от електрическата мрежа. То ще отвори врати през първата половина на 2023 г. и ще бъде притежавано и управлявано от BitRiver – най-големият руски доставчик на услуги за колокация на апаратура за крипто копаене.

Дейността ще бъде подкрепена от широк набор от стимули – от нулеви данъци върху земята и имуществото до намалена ставка на данъка върху дохода, а цените на електроенергията, която ще се ползва, ще бъдат намалени наполовина. Правителствената ангажираност може да се обясни с правния статут на Бурятия, която е една от т. нар. „територии в напреднало развитие“ – специални икономически зони, стимулирани от държавата с цел привличане на национални и чуждестранни инвестиции. Корпорацията за развитие на Далечния изток е дъщерно дружество на Министерството на развитието на Далечния изток и Арктика и е специализирана в подкрепата на инвестиционни проекти.

След започването на военни действия в Украйна и последвалите финансови санкции, руското правителство промени своята антикрипто позиция, най-вече по отношение на копаенето на криптовалути. През юли 2022 г. държавният петролен гигант Газпром Нефт сключи договор за партньорство с BitRiver, който ще осигури на компанията необходимото електричество, генерирано от нефтен газ. Като част от сътрудничеството, BitRiver започна разработването на дигитална инфраструктура в петролните полета, където Газпром доставя факелен газ на съоръжения за добив на криптовалути.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини