fbpx
16.8 C
София

Сам Банкман-Фрийд и неговите приближени са си разпределили $3,2 милиарда от Alameda Research

Най-четени

Бившите висши ръководители на FTX и Alameda Research са получили общо $3,2 милиарда под формата на плащания и заеми от свързани с крипто борсата субекти, твърдят от административното управление на компанията. Екипът на настоящия главен изпълнителен директор на FTX Джон Рей III има задачата да открие къде са отишли липсващите $8,9 милиарда.

Според изявление от 15 март, финансовите отчети, които са подадени в съда по несъстоятелност в Делауеър, сочат изтичане на заеми и плащания на стойност милиарди долари към сметки на Сам Банкман-Фрийд и неговите приближени, като средствата идват главно от дъщерната компания на крипто борсата Alameda Research. От документите става ясно, че основателят на FTX е получил лъвския дял в размер на около $2,2 милиарда. Грубата разбивка на плащанията, извършени към останалите ръководители на двете компании, изглежда така:

  • $587 милиона за Нишад Сингх – бивш инженерен директор на FTX
  • $246 милиона за Гари Уанг – съосновател на FTX
  • $87 милиона за Райън Саламе – бивш изпълнителен директор на FTX Digital Markets (бахамското дружество на FTX)
  • $25 милиона за Джон Самуел Трабуко – бивш съизпълнителен директор на Alameda Research
  • $6 милиона за Каролайн Елисън – бивш изпълнителен директор на Alameda Research

Сумите изключват вече установените над $240 милиона, използвани за различни цели, като покупки на луксозни имоти на Бахамските острови, дарения за политически и благотворителни организации и значителни трансфери към дружества извън свързаните с FTX. От настоящото ръководство на компанията заявиха, че в момента проучват възможностите за предприемане на правни действия срещу Сам Банкман-Фрийд и неговите приближени, с цел въпросните средства да им бъдат отнети в полза на ощетените инвеститори. Евентуалното разследване се „очаква да доведе до откриването и на други липсващи активи“, но не се знае колко време ще отнеме.

Сам Банкман-Фрийд е изправен пред 12 обвинения, включително планиране и извършване на финансови измами и извършване на измами с документи и ценни книжа, свързани с предполагаеми злоупотреби със средства на клиенти на FTX и нейните клонове и дъщерни дружества. В края на миналата година той пледира невинен по 8 подобни първоначални обвинения.

Каролайн Елисън, Гари Уанг и Нишад Сингх се признаха за виновни по същите обвинения и сътрудничат в разследванията, ръководени от федералните прокурори. Първият случай на изпълнителен директор от FTX или Alameda, подпомагащ властите, стана известен, когато Райън Саламе подаде сигнал към бахамските регулатори за възможна измама, извършена от крипто борсата, което доведе до принудителното ѝ затваряне само два дни по-късно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини