fbpx
13.9 C
София

Сбербанк: Блокчейн технологията може да реши разплащателните проблеми на Русия

Най-четени

Блокчейн технологията ще помогне за решаването на проблемите със сетълментите, смята Александър Ведяхин, първи заместник-председател на борда на директорите на Сбербанк:

„Блокчейн технологията е способна да реши разплащателните проблеми, защото има характеристиките на разпределена книга (DLT), няма единична точка за вземане на решения, няма център, няма как да бъде изключена, всички операции се записват и има специални протоколи, които позволяват това да се прави конфиденциално.“, е заявил Ведяхин по време на заседание на комисията по бюджет и финансови пазари на Съвета на федерацията, цитиран от Интерфакс.

По време на дискусиите той е добавил също, че в Сбербанк продължават да проучват ползите и рисковете от използването на блокчейн технологиите:

„Ние сме уверени, че заедно с други колеги, с колегите от Централната банка, ще намерим работещо решение. През 2023 г. технологията ще стане още по-актуална. Разплащателните системи от следващо поколение ще са базирани на блокчейн.“, смята Ведяхин.

Заместник-председателят на Сбербанк отбелязва още, че през последните няколко години технологията е била значително подобрена и голяма част от познатите проблеми са били решени:

„Първият е скоростта. Досега това ни ограничаваше при обработването на голям брой трансакции. Сега смятаме, че този проблем като цяло е решен. Вторият е поверителността, тъй като блокчейнът предполага вписване едновременно във всички регистри. Относително казано, ако искаме да извършим някаква трансакция и могат да я видят още 10 милиона души, едва ли ще я направим. Днес този проблем също изглежда, че е решен чрез новите протоколи.“, допълва Ведяхин.

На редица руски банки, включително и на Сбербанк, бяха наложени различни икономически и финансови санкции през 2022 г. от страна на САЩ и ЕС, като също така бяха изключени от глобалната разплащателна мрежа SWIFT. От Сбербанк започнаха работа по създаването на международна сетълмент система, алтернатива на SWIFT, и планират да завършат конфигурацията ѝ в рамките на тази година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини