fbpx
4.1 C
София

Седем души, които биха могли да са Сатоши Накамото

Най-четени

Сатоши Накамото е псевдонимът, използван от създателя (създателите) на биткойн, чиято истинска самоличност остава мистерия и до днес. Името е използвано и от автора на оригиналната „Бяла книга на биткойн“ (Bitcoin white paper)* през 2008 г. и от създателя на първия софтуер за копаене на най-популярната криптовалута през 2009 г. Истинската самоличност на Накамото никога не бе разкрита и той (те) остава енигма в света на криптовалутите. Смята се, че е добил около 1 милион BTC в първите дни след създаването на мрежата, което би го направило един от най-богатите хора в света.

Някои предполагат, че Сатоши Накамото е псевдоним на физическо лице, а други, че е име на група от хора или на организация. Много IT специалисти, математици и програмисти са били посочвани като „бащата на биткойн“, докато други твърдят, че самите те са създателите на криптовалутата. От Cointelegraph са решили да проучат въпроса и след собствен анализ са се спрели на седем души, които биха могли да стоят зад псевдонима Сатоши Накамото. От изданието държат да отбележат, че всякакви твърдения относно самоличността на създателя на биткойн могат да бъдат оспорвани и че не е постигнато официално заключение по темата.

Ник Сабо

Ник Сабо е компютърен учен, юрист и криптограф, известен с изследванията си върху цифровите договори и цифровата валута. Негови са заслугите за разработването на концепцията за интелигентни договори – самоизпълняващи се договори, чиито условия са записани в код. Сабо за първи път е предложил идеята си през 1994 г. в статия, озаглавена „Интелигентни договори: градивни елементи за цифровите пазари“.

Сабо е известен и с работата си по създаването на цифрови валути и в криптографията и е смятан за пионер в тази област. Той е създател на предшественика на биткойн, наречен „Bit Gold“, който е описан в поредица от публикации в блогове в края на 90-те години. Сабо също така е и правист и е писал много за правните последици от цифровите договори и цифровата валута. Той е защитник на дигиталната свобода и неприкосновеността на личния живот и е автор на множество статии относно пресечната точка между криптографията и гражданските свободи.

Мнозина смятат, че именно Сабо се крие зад псевдонима Сатоши Накамото, но самият той отрича подобни твърдения.

Хал Фини

Хал Фини е компютърен програмист и един от първите хора, допринесли за развитието на биткойн. Той е създател на софтуера за криптиране Pretty Good Privacy (PGP), който е широко използван за защита на имейл комуникациите. Фини беше добре позната фигура в биткойн общността и беше издиган на почести заради приноса си към нейното развитие, преди да напусне този свят през 2014 г. поради усложнения от амиотрофична латерална склероза – дегенеративно заболяване на нервните клетки в мозъка и в гръбначния мозък, които контролират движението на мускулите.

Той също така беше отдаден защитник на биткойн, като приживе успя да публикува множество статии за потенциала на технологията в различни форуми и социални медии. Фини отричаше твърденията, че е създал криптовалутата, но призна, че той е получателя на първата биткойн трансакция, направена от Накамото.

Дориан Накамото

Дориан Накамото е пенсиониран японско-американски инженер и физик, чието име беше посочено като възможен създател на биткойн в статия от 2014 г. на Лия Макграт Гудман за списание Newsweek. Дориан Накамото още тогава отрече твърденията на журналистката, заявявайки, че никога не е чувал за криптовалутата преди публикуването на нейния материал и че не е участвал в създаването ѝ. Според него Гудман е извадила думите му от контекста, тъй като самият той не владее добре английски и е възможно да е бил разбран погрешно.

Въпреки всичко, статията успя да предизвика огромна медийна истерия, като дори тълпи от журналисти се струпаха пред дома на Дориан Накамото, опитвайки се да се доберат до интервю с него. Обстановката причини голям стрес на него и семейството му тогава и не след дълго той реши да потърси правна помощ, за да се справи със ситуацията.

С течение на времето името на Дориан Накамото беше премахнато от списъка с възможните създатели на биткойн. Оттогава той не е разкривал нищо повече за личния си живот и днес не се знае много за него и за настоящите му начинания.

Крейг Райт

Крейг Райт е австралийски компютърен учен и бизнесмен, който публично е заявявал, че той е Сатоши Накамото. Райт за първи път изказа подобни твърдения през 2016 г., като по-късно предостави техническа информация, която според него е достатъчно доказателство за тях.

Бизнесменът е определян като противоречива фигура в света на криптовалутите и твърденията му, че той е Накамото, не се ползват с особено доверие сред почитателите на биткойн. Много експерти в областта заявяваха през годините, че доказателствата, представени от Райт, са недостатъчни, а някои дори го обвиняват в лъжа, за да си припише заслугите за създаването на биткойн.

Австралиецът е известен и с участието си в различни съдебни дела и спорове, включително в дело за милиарди долари срещу Дейв Клейман, компютърен учен и експерт по киберсигурност, за който също се предполагаше, че може да се крие зад псевдонима Сатоши Накамото. През 2019 г. Райт дори поиска авторските права върху „Бялата книга на биткойн“.

Адам Бек

Адам Бак е британски компютърен учен и експерт по криптография, който е участвал в разработването на различни блокчейн проекти и цифрови валути. Той е най-известен като създателя на Hashcash, система за доказателство за работа, използвана за предотвратяване на спам и атаки за отказ на услуга, която беше представена през 1997 г. и по-късно послужи като отправна точка в създаването на механизма за копаене на биткойни.

Бек е уважавана фигура в крипто индустрията и е активен член на cypherpunk общността – група активисти и технолози, които поддържат концепцията за използване на криптография за защита на личната информация и гражданските свободи. Той също отрича да е Сатоши Накамото.

Уей Дай

Уей Дай е компютърен учен и криптограф, с огромен принос за развитието на криптовалутите. Той е най-известен с работата си върху създаването на цифрови пари и системи за електронни плащания, като е смятан за един от пионерите в областта.

Най-забележителният принос на Дай е създаването на B-money, електронна разплащателна система, основана на анонимността и представена през 1998 г. Счита се, че концепцията за B-money е послужила като база за разработването на Bitcoin. Много от идеите, които Дай използва за създаването на своя проект, са включени в „Бялата книга на биткойн“.

Също като Адам Бек и той е член на cypherpunk общността, но отрича да се крие зад псевдонима Сатоши Накамото.

Вили Ледонвирта

Вили Ледонвирта е финландски икономист. Той е старши научен сътрудник в института за интернет изследвания на Оксфордския университет, където се занимава с анализ на цифровия труд, платформените икономики и цифровите валути. Ледонвирта е публикувал няколко доклада и статии за криптовалутите и онлайн пазарите и е бил лектор на различни конференции и събития по темата.

Той е смятан за създателя на биткойн именно заради научните си трудове, изпреварващи времето си. Ледонвирта също така многократно е давал експертното си мнение по въпроси, свързани с цифровата икономика, на различни правителства и международни организации. Въпреки това няма конкретни доказателства, които да го свързват с псевдонима Сатоши Накамото, а и самият той отрича тези предположения.

Както беше отбелязано в самото начало, това е само малък списък с лица, които са заявявали или са били посочвани като създатели на биткойн. Тъй като крипто индустрията продължава да се развива и да расте, вероятно ще се появят още повече теории и митове и е възможно светът никога да не разбере със сигурност кой е истинският Сатоши Накамото.

*„Бяла книга на биткойн“ (Bitcoin white paper) е документ, обясняващ идеята и начина на работа на биткойн.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини