fbpx
7.3 C
София

Топ 5 на най-търсените криптовалути в Google за 2022 година

Най-четени

Криптовалутите пострадаха изключително много през 2022 г., като главните причини бяха мощния натиск на Федерален резерв и фалитите на крипто платформите FTX, Terra, Celsius Network и други. Трябва да се отбележи още, че пазарната оценка на всички криптовалути взети заедно е спаднала със 70% от началото на годината, до близо 770 милиарда долара, което показва тенденция за масово отдръпване от пазара от страна на търговци и инвеститори. Намаляващият интерес към сектора се отрази негативно и на търсенето в интернет по ключова дума „купуване на криптовалута“, според Google Trends.

Последният отчет на Accenture за глобалните потребителски плащания за 2022 г. показва, че интересът на дребно към криптовалутите все пак остава сравнително висок, въпреки пазарния срив. Причините, поради които участниците в анкетата намират сектора за привлекателен, включват възможността за дългосрочни инвестиции (28%), любопитство (22%), бързи печалби от краткосрочни спекулации (21%) и други. Междувременно отделно проучване на портала за лични финанси DollarGeek показва кои са най-търсените криптовалути през 2022 г. в световен мащаб. То би могло да послужи на по-малките инвеститори като насока за тенденциите на пазара през следващата година.

Кои са петте най-търсени криптовалути в Google за 2022 година?

Bitcoin – Без да е особено изненадващо Bitcoin си остава най-интересната криптовалута, що се отнася до търсенията в Google. Според данни на DollarGeek думата е била търсена средно по 28,41 милиона пъти на месец. Интересът към Bitcoin не спада осезаемо, тъй като експертите оценяват качеството му в сравнение с други популярни крипто активи. Например инвеститорът на рисков капитал Тим Дрейпър смята, че по-слабите монети ще се превърнат в реликви заради продължаващата „крипто зима“, което ще бъде в полза на Bitcoin.

Трябва да бъде отчетено също така, че цената му е намаляла с почти 65% от началото на годината, като някои анализатори прогнозират, че би могла да падне до $10 000. Статистиката на Google сочи, че през последните 12 месеца повечето хора са търсили предимно „покупка на Bitcoin“ и по-малко „продажба“, което предполага, че те или никога не са притежавали криптовалутата и са любопитни или вярват в бъдещето ѝ и искат да се възползват от сравнително ниската ѝ цена.

Dogecoin – Любимата криптовалута на Илън Мъск се нарежда на второ място по популярност, привличайки 5,85 милиона търсения средно на месец за 2022 г. Dogecoin стана известен благодарение най-вече на собственика на Twitter, който дори намекна на потребителите на социалната платформа, че работи върху идеята за интегриране на плащания с DOGE в приложението. Меме токенът набра още повече популярност, след като влезе в списъка на Robinhood – базирана в САЩ платформа за търговия без комисионни. Тези събития помогнаха на Dogecoin да запише временни скокове в търсенията в интернет, както е показано в графиката на Google Trends по-долу. Например, новината за придобиването на Twitter от Мъск в края на Октомври съвпадна с повишаването на любопитството към Dogecoin, което достигна рекордни резултати.

Макар цената на DOGE да е намаляла с приблизително 55% от началото на годината, от данните за търсенията в интернет можем да предположим, че неговият потенциален набор от купувачи може да бъде сравнително по-голям като брой от продавачите през 2023 г., подобно на Bitcoin.

Shiba Inu – Още един меме токен в класацията. Shiba Inu заема третото място по популярност в света, според статистиката от търсенията в Google. Наименованието на криптовалутата е било изписвано средно по 4,43 милиона пъти на месец през 2022 г. Интересно е да се отбележи, че Shiba Inu изпреварва основния си конкурент Dogecoin, що се отнася до търсенията, идващи от САЩ. Въпреки това цената на SHIB се понижи с приблизително 75% от началото на годината. Криптовалутата успя да задържи интереса към себе си най-вече заради навлизането си в метавселената и потенциалното стартиране на Shibarium, слой 2 на Shiba Inu в мрежата на Ethereum. Tърсенията на токена в Google се увеличиха благодарение и на Crypto.com, крипто борсата с най-голямата SHIB позиция към Ноември 2022 г. Крис Маржалек, изпълнителен директор на популярната платформа, обяснява продължаващото трупане на резерви от валутата с нарастващия интерес към нея.

Ethereum – Ethereum е четвъртата най-популярна в Google криптовалута в света с 3,84 милиона месечни търсения през 2022 г., въпреки че цената на Ether падна с 67% от началото на годината. Токенът с втората по големина пазарна капитализация запазва интереса към себе си поради решението да премине от модела „доказателство за работа“ (Proof-of-Work; PoW) „доказателство за залог“ (Proof-of-Stake; PoS). По-специално, търсенето по ключова дума „Ethereum“ и свързаните с нея термини „Ethereum 2.0“ и „Merge“, достигна своя връх през Септември, когато бе обявена и самата промяна към PoS.

Cardano – Cardano заема петото място в статистиката на Google със средно 1,47 милиона месечни търсения през 2022 г. в глобален мащаб. Токенът събра най-голям интерес към себе си през Януари 2022 г., когато ADA за кратко надмина цената на Bitcoin и Ether. С течение на времето търсенията намаляха и въпреки хард форка Vasil* през Септември, Cardano не успя да повиши значително популярността си.

Други криптовалути, чиито ръст в търсенията заслужава да бъде споменат са Avalanche, Ripple, Litecoin, SafeMoon и Nexus.

*Хард форк –  ъпдейт на кода на определена криптовалута. В случая с Cardano е наречен Vasil, на името на Васил Дъбов, български математик, предприемач и посланик на Cardano.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини