fbpx
8.6 C
София

Топ 5 на страните, използващи най-ефективно блокчейн технологиите

Най-четени

Блокчейн технологиите се превърнаха в незаобиколим фаткор в IT индустрията и както частните компании, така и правителствата се опитват да извлекат максимума от техния потенциал. Моделът представлява интерес за повечето страни поради ред причини – за трансформация на секторите от икономиката, за насърчаване на иновациите и икономическия растеж, за създаване на благоприятна регулаторна среда за привличане на финтех бизнеси и други.

Развитието на подобни системи се задвижва от нуждите на самите държави, а в търсене на решения как да се задоволят тези потребности се формират различни групи от хора, които условно ще наречем общности. Блокчейн общностите могат да се отнасят и до организации и компании, участващи в разработването и използването на технологията. В основата на тези групи стоят общите интереси – споделяне на знания, сътрудничество по проекти, популяризиране на блокчейн иновациите, инвестиции и търговия с крипто активи и т.н. Когато усилията на всички тези общности се обединят от една благоприятна за развитие среда, блокчейн технологията има потенциала да повиши производителността, сигурността и прозрачността на много индустриални отрасли, като намали разходите и подобри продукция или изживяването, което предлагат на потребителите. Все по-голяма част от страните по света инвестират в разработването и използването на иновативната система за справяне с различни обществени и икономически проблеми.

Кои държави са лидери във възприемането на блокчейн технологиите?

Ел Салвадор

Ел Салвадор се превърна в световен пионер в приемането на блокчейн технологиите, след като стана първата нация, одобрила биткойн като законно платежно средство. През юни 2021 г. правителството въведе закон, който признава водещата криптовалута като легитимен метод за плащане за стоки и услуги заедно с щатския долар – фиатната валута, която се използва в страната. Чрез това решение властта цели да направи финансовата система по-привлекателна за населението, тъй като 70% от пълнолетните салвадорци нямат банкова сметка.

Приемането на биткойн може да направи Ел Салвадор предпочитана локация за международни инвестиции. За да насърчи масовото интегриране на криптовалутата, президентът Найиб Букеле предприе няколко смели подхода. През август 2021г. финансовата комисия одобри създаването на доверителен фонд от 150 милиона долара в държавната банка за развитие, Banco de Desarrollo de El Salvador, за да подсигури автоматичното конвертиране на биткойни в щатски долари, което улесни обмена на двете валути за населението. Месец по-късно бе разработен и официален крипто портфейл, наречен Chivo („готин“, жаргон), като всички граждани, които се включиха в мрежата, получиха по 30 долара в BTC. Правителството изгради и мрежа от крипто банкомати в цял Ел Салвадор и в 50 града в САЩ, което позволи на емигрантите там да изпращат по-лесно и по-бързо пари до своите семейства.

През 2022 г. сривът на крипто пазара се отрази зле на цената на биткойн, което повиши безпокойството сред населението на централноамериканската държава, инвестирала толкова много в криптовалутата. Въпреки всичко, Найиб Букеле остана твърдо убеден в успеха на дръзкия си план и дори обеща лично да купува по 1 BTC на ден, за да демострира пълна подкрепа за цифровия актив. През януари 2023 г. Ел Салвадор прие Закон за емитиране на цифрови активи, установявайки параметрите на т.нар. Volcano Bond – облигации, обезпечени с биткойн, а освен това правителството успя да изплати навреме рекорден дълг от 800 милиона долара.

Португалия

Португалия положи огромни усилия, за да създаде благоприятна среда за стартиращи компании в сферата на блокчейн иновациите и криптовалутите. Нацията активно използва предимствата на новите технологии в обществените услуги, здравеопазването и мрежите за доставки. Платформата Blockchain Panorama, която има за цел да насърчи обмена на информация и сътрудничеството между участниците в блокчейн бизнеса, беше създадена от португалското правителство през 2019 г.

Оттогава крипто почитатели от цял свят се стичат към региона, привлечени от средата, предлагаща шанса да използват BTC в реалния живот, дори и за плащане на сметки и данъци с криптовалутата. Възприемането на биткойн от страна на търговците също расте, като испанският стартъп BitBase получи правото да инсталира повече крипто банкомати и разплащателни системи в магазините в големите градове.

През 2021 г. португалското правителство одобри рамка, установяваща основните условия за създаване на свободни технологични зони (ZLT) за насърчаване на иновациите в сектора. Това включва подпомагане на внедряването на блокчейн системи чрез експериментиране и тестване.

Оттогава обаче страната започна да приема по-строги разпоредби относно крипто данъците, за да не противоречи на законодателствата на другите европейски държави. През 2022 г. правителството обяви отмяната на дългогодишен данъчен закон, който изключва облагането на печалбите от крипто търговия въз основа на тогавашното тълкование, че криптовалутите не са законно платежно средство.

Сингапур

Сингапур е водеща страна що се отнася до интегрирането на блокчейн технологиите в ежедневието на хората, като правителството инвестира сериозно в тяхното изследване и развитие. Благодарение на регулаторните условия, държавата се превърна в едно от най-предпочитаните места за първоначално предлагане на криптовалути (ICO), като много блокчейн бизнеси избират да стартират от там.

Финансовият регулатор на страната, Монетарният орган на Сингапур (MAS), ръководи развитието на управленски структури, технически стандарти и инфраструктура, необходими за насърчаване на приемането на разплащателни блокчейн мрежи и криптовалути. Основната му роля е да следи и ограничава рисковете за крипто индустрията, без да възпрепятства технологичните иновации.

През 2021 г. крипто борсата Independent Reserve проведе проучване сред всички демографски групи на сингапурците, разкривайки, че 43% от населението притежава крипто активи. През 2022 г. ново проучване на същата компания установи, че този процент вече е 76 интересът, а доверието и увереността на хората в страната в бъдещето на криптовалутите и блокчейн технологиите са сравнително високи, като 58% от участниците в допитването възприемат биткойн като инвестиционен актив и средство за спестяване.

Малта

Подобно на Сингапур, Малта започна да насърчава приемането на блокчейн иновациите още през 2017 г., когато си спечели репутацията на „блокчейн остров“, след като изготви някои индустриални разпоредби за ускоряване на растежа и развитието на технологията. През 2018 г. местният парламент прие три закона, изграждащи регулаторна рамка за цифровите валути, която установява ясни правила за ICO и предлагането на цифрови активи, валути и свързаните с тях услуги.

Що се отнася до данъчния режим в сектора, в Малта е уточнено, че електронните пари и дигиталните токени не се считат за капиталови активи от Закона за данъка върху доходите, което ги изключва от облагане с данък върху капиталовите печалби. За разлика от тях обаче ценните книжа и виртуалните финансови активи се определят като капиталови активи и подлежат на данъчно облагане.

В края на 2021 г. правителството на Малта включи блокчейн технологиите и изкуствения интелект в своята програма за развитие, за да се ангажира с популяризирането на иновациите. Целта е повече международни компании, които имат интерес в областта, да бъдат стимулирани да се установят в страната.

Малта все още не е заслужила напълно статута си на „блокчейн остров“. Непрестанно засилващият се международен контрол върху вътрешните политически и икономически събития в страната принуди правителството да следва по-консервативни от досегашните си политики спрямо индустрията. Въпреки това, много бизнеси, фокусирани върху блокчейн технологиите и крипто активите, процъфтяват. Например производителите на някои от най-потребяваните продукти от населението на страната, като вино, зехтин и други, използващи предимствата на мрежата в системите си за доставки, бележат значително израстване.

Обединени арабски емирства

През април 2018 г. правителството на ОАЕ даде начало на проекта Emirates Blockchain Strategy 2021, чиято цел е да превърне страната в регион на иновациите, с държавни институции и частни предприятия, максимално адаптирани към блокчейн технологиите.

Обединените арабски емирства винаги са имали репутацията на „гореща точка“ за дигитални иновации. Блокчейн технологиите не правят изключение, като благодарение на тях и правителството, и бизнеса могат да спестят време, пари и усилия за развитието на своите начинания, като същевременно позволяват на хората да използват прозрачна и децентрализирана система. Властите в ОАЕ държат много на своята политика за по-голямо отваряне към иновативни проекти, като метавселената и търговията с незаменими токени (NFT).

Всички емирства в състава на ОАЕ се присъединиха към инициативите на Дубай и Абу Даби за насърчаване на блокчейн и крипто бизнеса в региона. През февруари 2023 г. емирството Рас ал-Хайма обяви създаването на първата свободна икономическа зона, благоприятстваща изцяло интересите на компаниите от сферата на виртуалните и дигиталните активи, наречена RAK Digital Assets Oasis или RAK DAO.

Други държави

Пазарът за цифрови активи, предимно криптовалути, расте в световен мащаб. Пренебрегването на някои други региони, превърнали се в лидери по отношение на блокчейн иновациите и инвестициите, би било несправедливо. Ето още три страни, които напредват значително в ефективното използване на блокчейн технологиите:

Швейцария

Лугано е градът, който се стреми да стане крипто столица на Европа, а Швейцария е една от най-напредничавите страни в блокчейн пространството. Алпийската държава приветства блокчейн и крипто плащанията още през 2016 г. с приемането на регулаторна рамка, насърчаваща бизнеса да се установи и да инвестира в региона.

Южна Корея

Южна Корея вижда нарастващ интерес на все по-голяма част от населението си към блокчейн технологиите и крипто активите, което я превръща във важен играч в сектора в Азия. Страната е предприела проактивен, но предпазлив подход към регулирането на цифровите активи, за да гарантира безопасното функциониране на пазара както за потребителите, така и за предприемачите. Най-голямо внимание се обръща на законите за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

Япония

Япония винаги е била в челните редици по отношение на приемането на биткойн и разплащателните блокчейн системи. Голяма част от японците „копаеха“ криптовалутата, дори когато имаше нищожна стойност. Първата и най-известна биткойн борса, Mt. Gox, беше базираната в страната, но стана жертва на сериозна хакерска атака и се наложи да прекрати дейността си. Нейният колапс принуди правителството да предприеме мерки за защита на потребителите, като същевременно да запази водеща роля на световния пазар за криптовалути. През 2022 г. властта награди кметовете на седем области с NFT за техните постижения, изграждайки по-официален статут на крипто активите.

Страни като Централноафриканската република, която прие биткойн за официално разплащателно средство, Нигерия, Бахамските острови и Ямайка, които пък успяха напълно да внедрят цифровите валути на централните си банки, също напредват по отношение на блокчейн и крипто иновациите. Естествено, като световен икономически и технологичен лидер, не можем да пренебрегнем и САЩ, където са разположени най-много крипто банкомати. Страната е дом на значителен брой крипто компании, но това, което възпрепятства най-сериозно развитието блокчейн бизнеса определено са строгите регулации и непрестанния натиск от страна на контролните органи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини