fbpx
11.8 C
София

Финландия пусна първия стейбълкойн, обезпечен с евро и одобрен от ЕС

Най-четени

Финландската компания Membrane Finance пусна свой стейбълкойн, обезпечен с евро, според публикация в блог на компанията от 2-ри февруари. Компанията е лицензирана от държавния орган за финансов надзор (Fin-FSA) и твърди, че новата монета EUROe е „първата и единствена криптовалута регулирана от ЕС“:

„Всеки EUROe токен е обезпечен с поне едно фиатно евро от европейска финансова институция или банка, изолирана от Membrane Finance“, твърдят от финландската компания.

Те са уверени, че ще осигурят на клиентите си възможност да извършват „незабавни плащания“ при почти нулеви такси, за разлика от високата цена и бавните скорости на традиционното финансиране. Главният изпълнителен директор на Membrane Finance Юха Виитала изрази надежда, че регулираната монета EUROe ще насърчи повече европейци да увеличат приходите си чрез използването на приложения за децентрализирано финансиране (DeFi), заявявайки:

„Стабилните монети са съществена част от прехода към базирана на блокчейн парична инфраструктура и европейците заслужават да имат стабилна монета в евро, с пълен резерв от ЕС и регулирана от европейски финансов орган. Надяваме се EUROe да привлече повече обикновени хора към DeFi, които преди това не можеха да се присъединят към системата или се притесняваха от нестабилността на криптовалутите.“

Първоначално EUROe ще бъде наличен в мрежата на Ethereum, като в бъдеще се планира поддръжка за допълнителни блокчейн мрежи.

Стабилните монети (stablecoins) са крипто токени, обезпечени с фиатна валута и имат дълга история в крипто индустрията. Първият стейбълкойн в щатски долари, Tether, първоначално беше пуснат за Bitcoin Omni Layer, а през 2018 г. се появи и в мрежата на Ethereum. Днес той е третата по големина криптовалута по пазарна капитализация, според CoinMarketCap.

На 19 януари Circle Inc. и екипът зад децентрализираната борса Uniswap публикуваха доклад, в който се твърди, че базираната на блокчейн валута може да намали разходите за парични преводи с до 80%. Американската компания пусна своя собствена стабилна монета, обезпечена с евро през юни миналата година. Тя обаче беше подкрепена от резервите на Silvergate Bank, която е регулирана от властите в САЩ.

Membrane Finance е компания за финансови технологии, създадена през 2021 г. във Финландия, специализирана в разработването на финансов софтуер и услуги, които имат за цел да свържат традиционната финансова инфраструктура и базираните на блокчейн услуги. Нейните основатели обявиха на 7 декември миналата година, че са получили финансиране от 2 милиона евро от VC Maki Ventures, за да разработят проекта си и да пуснат EUROe в началото на 2023 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини