fbpx
8.6 C
София

Цената на биткойн падна под $20 000 след колапса на Silvergate Bank и одобрения бюджет от Джо Байдън

Най-четени

Цената на биткойн падна под $20 000 за първи път от почти два месеца, след като президентът Джо Байдън одобри проектобюджета на САЩ за фискалната 2023 г. и след колапса на една от водещите криптобанки – Silvergate Bank.

Най-популярната криптовалута имаше страхотен старт на настоящата година, но заради появилите се опасения относно стабилността на Silvergate Bank стойността ѝ падна с цели 5% само за един час в началото на месеца. След новината, че една от ключовите криптобанки в Съединените щати, която обслужва някои от водещите компании в индустрията, е влязла в доброволна ликвидация на 8 март, се очаква събитието да окаже дълготраен негативен ефект върху целия сектор.

Междувременно разпространеният пояснителен документ към подписания вчера от президента Байдън бюджет на САЩ разкрива, че „крипто миньорите“ в страната може да бъдат обложени с 30%-ен данък върху разходите за електроенергия, като целта е „намаляване на негативните ефекти от дейността по копаене“. Според една от точките всяка компания, използваща ресурси (независимо дали са нейна собственост или под наем), за да добива криптовалути, ще бъде „обложена с акциз, равен на 30% от разходите за електроенергията, използвана за развиване на дейността“. От Министерството на финансите на САЩ предложиха данъкът да бъде въведен поетапно след 31 декември, като в продължение на три години ставката да нараства с 10% годишно.

Крипто миньорите ще трябва да се съобразят също и с новите изисквания за отчитане на „количеството и вида на използваната електроенергия, както и нейната стойност“. Компаниите, които използват електричество извън публичната преносна мрежата, също ще бъдат обект на данъчно облагане и ще трябва да отчитат количеството електроенергия, получено от всеки допълнителен източник, производител или разпространител. В мотивите си за необходимостта от такъв данък от Министерството на финансите твърдят, че потреблението на енергия за добив на криптовалути „има отрицателен ефекти върху околната среда, увеличава цените за тези, които са включени към същата преносна мрежа, но не „копаят“ и създава несигурност и рискове за местните комунални дружества“.

От Белия дом също потвърдиха, че една от целите на бюджета е да се завърши данъчна стратегия за крипто трансакциите, която според данните на президентството ще донесе на държавната хазна допълнителни 24 милиарда долара, щом бъде приложена. Настоящите закони позволяват на инвеститорите да продават крипто активите си на загуба, за да избегнат плащането на данъци, след което незабавно ги изкупуват обратно. От Вашингтон вярват, че новата данъчна стратегия ще сложи край на подобни порочни практики в крипто търговията и ще формулира ясни правила за участие на пазарите, каквито има и на традиционните фондови борси.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини