fbpx
5.8 C
София

Централната банка на Острова обмисля въвеждането на дигитална валута

Най-четени

Централната банка на Обединеното кралство обмисля дали да представи дигитална валута на Острова, за улеснение на бизнеса и клиентите.

„Намираме се в рамките на революция на разплащанията. Банката трябва да разгледа как могат да работят електронните пари.“, обясни управителя Mark Carney.

Това ще е електронна форма на валутата на централната банка, която домакинствата и компаниите да използват за разплащания, заедно с пари в брой и пари в банкови сметки. Не става въпрос за замяна на хартиените банкноти и въобще физическите пари.

Деноминацията ще е  в паундове, както при банкнотите – 10 паунда дигитална валута ще се равняват на банкнота от 10 паунда.

Банката моли за обратна връзка по въпроса до 12 юни. Иска да проучи нагласата на обществото, технологичните компании, индустрията за разплащане, финансовите институции, учените, други централни банки и институции.

„С намаляването на физическите пари, рискуваме да предоставим прекалено много контрол над парите и разплащанията в ръцете на частния и непрозрачен интерес. Навременно е, че правителството и централната банка работят заедно, за да разгледат предимствата на дигитална валута, която се издава от централната банка. Това ще ни позволи да запази една форма на обществени пари и ще запази демократичния контрол върху монетарната система.“, каза David Clarke, ръководител на политиката на организацията Positive Money.

Банката няма взето окончателно решение и иска да го направи на база комуникация с хората и организациите. Така ще прецени ползите, рисковите и практическите особености на имплементацията на дигитална валута.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини