Според източници, запознати с материята, които са разговаряли с Ройтерс, Япония е започнала да разглежда евентуалните последици, до които ще доведе появата на валутата на Facebook – Libra.

За правителството е важно да определи какъв ефект ще има върху монетарната политика и финансовите регулации на страната. Работната група се състои от представители на Централната банка на Япония, Министерството на финансите и Агенцията за финансови услуги.

Първата среща на трите институции се е случила тази седмица. Съвместната им работа трябва да доведе до разработването на политики, които да се справят с Libra по отношение на регулациите, монетарната политика, данъците и разплащанията.

От Ройтерс допълват, че тазгодишната среща на финансовите министри на Г7 ще е ориентирана към дигиталните валути. Страните искат да разгледат масовото им навлизане сред хората по цял свят. Франция и Япония показват най-голям интерес да разберат как централните банки ще направят така, че Libra да е правилно регулирана.

Япония се надява да включи в работната си група регулатори от други държави, за да се изработят общи политики

Причината точно Libra да е във фокуса на властимащите е, че тя ще бъде интегрирана във Facebook Messenger и WhatsApp. Това ще я направи достъпна за милиарди потребители. Те ще могат да изпращат пари до близките си по цял свят, и то доста евтино. Мащабът на начинанието е притеснителен за институции по цял свят.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
pedro
pedro

Що за комунистическ глупости. Проблемът изобщо не е в евтиното плащане или че са се уплашили мръсните империалисти, това само някой спал в училище може да го твърди. Проблемът, е че се опитват да пробутат паралелна монетарна система, върху която единствено частен бизнес има контрол и цели да избегне регулациите на които са подложени класическите банки, както и липсата на каквито и да е реални гаранции. Тва, че щели да имат пари резерв по абсолютно никакъв начин не гарантира нищо. И аз имам 2000 лв в джоба, пратете ми по 50 лв. сега. Като ти затрябват ще ти ги върна… Виж още »

Мирослав
Мирослав

Разликата между теб и Facebook e, че теб никой не те познава, а Facebook e разпознаваема в цял свят.

Проблемът е точно този който си посочил, че не е! Чрез евтините транзакции се елиминира зависимостта от банките. Сега в Експресбанк (понеже имах работа там), ако не си клиент на банката, дерат по сто кожи на веднъж – таксите почват от 5лв. нагоре дори за теглене пари на каса. И понеже някои служители са съвестни, карат хората да теглят от банкомат.

Солженицин
Солженицин

Мъжки, Ако не си ходил в Европа върви.После говори. Пращам пари от западната ми сметка тук-такси. Стоки в Немски и скандинавски лидъл на промоция по-евтини от тук. Такси за документи: или получавам фактура която да платя в 14 дневен срок чрез електронно банкиране и НИКАКВИ допълнителни такси чрез която си искам банка или плащам кеш на гишето, или с карта.Без допълнителни такси. Кредит за първо жилище при 1.5-3% лихва и намалени данъци. Покупко продажба на кола-сядаме на маса в кафене, подписваш ми се на една бланка че си купил колата, влизам онлайн и я вписвам на твое име. Плащаш 5-15е… Виж още »

SPACE FORCE 🇺🇸🇪🇺🇧🇬
SPACE FORCE 🇺🇸🇪🇺🇧🇬

Хората ти бият минуси, защото не схващат за какво иде реч. При фалит и декапитализация на сегашните централни банки, търговски инвестиционни банки, следват драматични последици за социалните политики на правителствата. Без право да създават лека инфлация и да помпат пазара с пари, тези, които най-много ще страдат са бедните хора и хората в неравностойно положение, с временна заетост или по програми за заетост. Тези, които ще спечелят са онези, които имат диверсифицирано портфолио, в което кешът в банките има миноритарен дял. Мнозинството от маргинали държи активите си в две групи – кеш в банки и имоти. Да речем, че има… Виж още »

AxOx
AxOx

Ако Либра валутата стане реалност и началния капитал е 100 милиарда, това значи, че Фейсбуук има 100 милиарда допълнителни пари, защото ще ги ПРОДАДЕ за реални пари на хората.. и в последствие, хората ще имат Либра, а Фейсбуук ще има реалните пари.

Ето това е нещото дето никой не го казва… защото Файсбуук ще продаде измисленни цифри за реални пари.
А може да се окаже, че ако искаш да си ги върнеш обратно истинските пари ще има процент за транзакцията