Bitcoin, Dogecoin и Ethereum отново се сринаха. Ето защо

Китай отново предприема репресии срещу криптовалутите

10
2535

След доста пикови стойности, които постигнаха в последната година, днес криптовалутите и най-вече  Bitcoin, Dogecoin и Ethereum се сринаха. Само за ден Dogecoin е спаднал с повече от 30%, до 17,6 цента. Разликата е огромна спрямо върха на валутата, която достигна цена от 70 цента през април.

Биткойнът се срина до около 29 500 долара, което представлява спад от над 10%. Сривът при Ethereum пък е около с 15%. Целият пазар пък се е понижил с 12%, според борсата за криптовалута Coinbase.

Причината за това всъщност вече съобщихме по-рано днес: Китай забранява на местните банки да работят с криптовалута

Още през май китайските власти потвърдиха стара заповед, която забранява на финансовите институции да помагат активно в добива и продажбата на криптовалути.  В понеделник нови  ходове, предприети от Китай, показаха, че законът ще се прилага много по-сериозно.

Ключови банки и компании за финансови услуги като Alipay са присъствали на среща на централната банка на Китай, съобщава South China Morning Post. Там им било заявено да предприемат мерки срещу търговията с криптовалути. Друга причина за спада на цифровите валути и пониженото доверие в тях са редицата акции на китайски силови институции. Само в Съчуан преди дни бяха затворени 26 големи изчислителни центъра, в които се „копае“ електронната валута.

„Виртуалните валутни трансакции и спекулативната дейност нарушиха нормалния ред на икономиката и застрашават финансовата система“. Това се казва в изявление на централната банка на Китай, направено чрез официалния уебсайт. „Те увеличават рисковете от незаконни трансгранични прехвърляния на активи и незаконни дейности като пране на пари.“

Децентрализираният характер на криптовалутата отдавна е под прицела на китайската комунистическа партия върху стабилността и контрола. Въпреки че отбягва Bitcoin, Ethereum и другите криптовалути, Китай работи върху въвеждането на собствената си цифрова валута e-yuan.

Оптимистично настроените биткойн ентусиасти сравняват обаче сегашната ситуация с криптовалутите с Google, чиято цена на акциите продължи да процъфтява след забраната в Народната република през 2010 г. Те смятат, че Китай опасно пренебрегва криптовалутите и това крие много опасности за страната, както и възможност ситуацията да се извърти в полза на САЩ и банките, базирани там.

 

2.8 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари