Биткойнът става нова валута за развиващите се страни, които преживяват революция или гражданска война. В ситуация, когато местните институции престават да работят, криптовалутите започват да запълват образувалата се празнина, отбеляза Bloomberg.

Около една трета от стоящите пред касата на La Maison du Bitcoin в Париж не се занимават с покупки и продажби на биткойни, а изпращат цифрова валута вкъщи. „В много африкански страни има много повече мобилни телефони, отколкото банкови сметки“ – каза Мануел Валенте, съосновател на La Maison. „Всичко, което ви е необходимо за биткойна, е смартфонът„.

В Зимбабве, където миналата седмица настъпи поредния военен преврат и търсенето на биткойни нарасна няколко пъти, цифровата валута заменя зимбабвийския долар, от който жителите на тази страна се отказаха още през 2009 година. Оттогава се използва предимно американския долар, но биткойнът е по-предпочетен, понеже не се налага да се работи с банки.

В Африка прехвърлянето на биткойна в местна валута се осъществява от местни посредници, в лицензирани бюра от типа на La Maison du Bitcoin в Париж или от физически лица. Всичко, което е необходимо за тази дейност е само смартфон и електронен портфейл с биткойни в него. „Това прилича на обменно бюро, но много децентрализирано“ – допълва Валенте.

Предприемачите в Африка започнаха да създават компании, предназначени за обслужване на големите съседни пазари. Все повече магазини на този континент започнаха да приемат биткойни като средство за разплащане.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари