Преди броени часове Facebook, заедно с 27 други компании, официално дадоха старт на проекта за дигитална валута „Libra”. Тя трябва да се появи в първата половина на 2020 година. Заявките са тя да се наложи като стандартна дигитална валута по цял свят.

Интересното започва от факта, че Libra е описана като валута, която се захранва от блокчейн. Не е ясно защо въобще трябва да се използва тази технология. Това е така, защото тук има една огромна разлика спрямо криптовалутите от сорта на Bitcoin. Libra ще е вързана към реални активи, няма да може да се копае, няма лимит на количеството пари в обръщение и поне в началото няма да е децентрализирана.

Името на компанията, която ще стои зад проекта е “Calibra”. Всички 28 настоящи участници стават част от “Libra Association”, която се формира в Женева, Швейцария. Дигиталният портфейл ще бъде наличен в Messenger и WhatsApp на Facebook, както и като отделно приложение.

Появи се и рекламно видео на инициативата, което представя проекта като глобална система, която ще е за всички хора – без значение къде се намират и какъв е размерът на благосъстоянието им.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=4zw-jpVFKMY

От публикувания white paper разбираме как ще се постигне валутна стабилност, която ще се „печата“ по подобие на традиционните валути.

„Имаме колекция от резервни активи, които са с ниска волатилност (колебание) в цената, включително валути и държавни ценни книжа от стабилни централни банки с добра репутация.

Стойността на Libra ще зависи от стойността на кошницата валути, към която е прикрепена. Ще има промени в нея, но сме се постарали да направим резерва, така че да намалим шанса и да ограничим размера на подобни промени – особено в посока надолу (например по време на икономическа криза). Кошницата е построена с идеята за запазване на капитала и нужната ликвидност.“

Facebook заявява категорично, че няма да използва информация от портфейла Calibra, за да подобрява представянето на реклами и други подобни неща, които засягат поверителността на ползвателите.

„Calibra няма да споделя информация за акаунтите, с изключение на определени ограничени случаи. Нито с Facebook, нито с трети страни – без съгласието на клиента. Няма да използваме личната информация и финансовите данни, за да подобрим насочването на рекламите си.

Въпросните ограничени случаи се касаят до нуждата да държим хората в безопасност, в рамките на закона и да предлагаме основни функционалности. Calibra ще използва информация от Facebook, за да не нарушава законите, да подсигури акаунтите на клиентите, да управлява риска и да предотврати престъпна активност.“, поясняват от компанията в изявление.

Ето и списък на 27-те компании, които ще участват в проекта за сега и са от най-различни отрасли:

  • Разплащания: Mastercard, PayPal, PayU (Naspers), Stripe, Visa
  • Технология и търговия: Booking Holdings, eBay, Facebook/Calibra, Farfetch, Lyft, MercadoPago, Spotify AB, Uber Technologies, Inc.
  • Телекомуникации: Iliad, Vodafone Group
  • Blockchain: Anchorage, Bison Trails, Coinbase, Inc., Xapo Holdings Limited
  • Рисков капитал: Andreessen Horowitz, Breakthrough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive Capital, Union Square Ventures
  • Нестопански, многонационални организации и академични институции: Creative Destruction Lab, Kiva, Mercy Corps, Women’s World Banking

Надеждата на Facebook е компаниите в групата да стигнат 100 преди тя да бъде пусната.

Какво мислите за новата валута? Крачка напред или крачка назад е спрямо криптовалутите, които стартираха тази революция?

 

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари