Facebook може да обяви криптовалутата си до седмици – променя криптосвета

4
470

Публичният интерес към криптовалутите може да стигне нов връх, тъй като медийният гигант Facebook може да обяви своята дигитална валута още този месец. Информацията е на The Information.

Миналата година беше назначен бившият директор на PayPal Дейвид Маркъс. Задачата му е да разгледа възможностите на blockchain в контекста на компанията. Още тогава започнаха спекулациите за разработка на собствен coin.

Очакванията на публиката бяха подхранени от информация на няколко големи медии, която потвърди, че върху такова нещо се работи. Името на проекта е GlobalCoin и той ще позволява на клиентите да съхраняват, търгуват и разменят валутата си за традиционна такава през WhatsApp и Facebook Messenger.

Интересното в новите данни е, че се подготвя пускането на физически машини, подобни на банкомати, чрез които хората да се работят с криптовалутата.

GlobalCoin

Компанията бе подложена на много натиск от законодатели и защитници на поверителността по отношение на рекламния си бизнес. Пускането на криптовалута има смисъл, защото ще позволи на гиганта да диверсифицира източниците си на приходи. GlobalCoin ще позволи на близо 2 милиарда потребители да търгуват във Facebook Marketplace и дори да пращат пари между различни държави – с ниски такси или безплатно.

На F8 конференцията за разработчици тази година, самият Марк Зукърбърг отбеляза колко важна е областта на плащанията за водената от него компания.

Другата новост е, че Facebook започва да прави сондажи с трети лица, които да бъдат посредници в управлението на криптовалутата. Тази привилегия обаче ще има значителна цена, като се говори, че тя ще е 10 милиона долара.

Третите лица ще бъдат възли за посредничество в решаването на сложните математически уравнения за валидиране на транзакциите. Традиционният подход е това да се случва децентрализирано, но от Фейсбук проучват идеята за създаване на фондация с прозрачни партньори, която да се занимава с това.

Как определяте нововъведенията, които Facebook иска да приложи – те ще са от полза или противоречат на криптовалутната философия?

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ekk
ekk

Дигитални валути има още много преди криптовалутите във всякакви форми – кредити, токени, дигитално злато в игрите..
Така, че според мен използват „криптовалута“ за да привлекат внимание и нищо повече.

еврейски номера
еврейски номера

Единственият начин да спечели човек пари от банково дело, застрахователно дело, хазарт и криптовалути е той да организира схемата. Влезеш ли като клиент в банка или застрахователна компания, дадеш ли пари за хазартен залог или за койни, вече въпросът е не дали си набутан, а с колко точно. Защото никоя от тези институции не създава нищо полезно. Всичките им пари идват от джобовете на будалите, които се мислят за достатъчно хитри, че да е6ат дявола във въздуха 🙂 И си плащат, за да разберат, че не са.

Бай дейтрейдър
Бай дейтрейдър

Поредната далавера….утре и аз пускам „ракия коин“..ще задмине биткоина за 24 часа!

don
don

зуки държи данните на 70%-та от населението на земята (вкл. колко пломби имат,какво са яли, какво са ср*ли), сега им иска и парите.