David Marcus, лидер на дивизията Calibra във Фейсбук, обяви, че 2020-та година остава като цел за пускане на дигиталната валута Libra. Натискът на регулаторите и враждебността им към проекта не променят това.

В интервю с швейцарския вестник NZZ той обясни, че в оставащото време екипът може да адресира всички притеснения адекватно и да създаде нужната регулаторна среда.

„Предвиждам по-големи проблем с потребителското възприемане, отколкото регулаторни такива.“, казва Marcus.

Хората ще имат нужда от време, за да осъзнаят как могат да използват Libra. Цялата мрежа ще премине през труден период в началото, тъй като заинтересованите да участват ще преминават през много сериозна идентификация.

Бяха коментирани страховете на регулаторите, че гигантът може да наруши монетарната политика на централните банки и да дестабилизира глобалната финансова система. Страхът от това се поражда от потенциалното достигане на Libra до 2.7 милиарда месечни потребители на Facebook чрез Messenger, WhatsApp и Instagram.

“Всяка Libra се депозира 1:1 с традиционни валути и няма създаването на нови пари. Няма влияние върху лихвите и доходността. В този смисъл, резервът на Libra не може да наруши монетарната политика. При всички случаи е малко вероятно хората да си плащат кафето с Libra в бъдеще. Те ще използват валутата, където имат изгода. Това например са международните плащания и микро-плащанията.“, поясни той.

Facebook няма да има достъп до информация от Calibra

В светлината на многото скандали, които разкъсват Facebook, по отношение на използването на потребителска информация, NZZ задава въпрос за поверителността на потребителите на Libra.

Marcus обяснява, че Фейсбук няма да има достъп до информация за дигиталната валута и подчерта, че информацията на социалната мрежа и тази на разплащанията с Libra ще останат стриктно разделени.

Междувременно, изпълнителният директор на FB, Марк Зукърбърк е прекарал последната седмица във Вашингтон. Провели са се редица срещи с политици, на които са обсъдени регулаторни мерки за Интернет по отношение поверителността, конкуренцията и обработката на политическо съдържание.

Информацията сочи, че по време на вечеря със сенатори са коментирани конкретни въпроси за Libra. Обсъждано е дали в началото FB ще пусне дигиталната валута извън САЩ.

Сенаторът Josh Hawley пише в Twitter за отделна среща с Марк Зукърбърг. Прави доста интересни твърдения. CEO-то на Фейсбук е отказало компанията да се подложи на независим одит от трето лице, който да определи има ли цензура на платформата.

Как мислите? Има ли шанс компанията да се пребори с политиците, които за добро или лошо са се вкопчили в Libra, а и като цяло в заниманията на Facebook?

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари