fbpx
8.6 C
София

HSBC придоби британския клон на Silicon Valley Bank за 1 паунд

Най-четени

Глобалният банков гигант HSBC ще спаси британския клон на рухналата Silicon Valley Bank чрез сделка за придобиване. От HSBC официално обявиха по-рано днес, че нейното дъщерно дружество, HSBC UK Bank, ще „погълне“ Silicon Valley Bank UK (SVB UK) срещу 1 британски паунд ($1,21).

Към 10 март 2023 г. SVB UK има заеми от около 5,5 милиарда лири и депозити от около 6,7 милиарда лири. За финансовата година, приключила на 31 декември 2022 г., британското подразделение на Silicon Valley Bank регистрира печалба от 88 милиона паунда преди данъците. Очаква се материалният капитал на SVB UK да бъде оценен на около 1,4 милиарда паунда:

„Окончателното изчисление на печалбата, произтичаща от придобиването, ще бъде предоставено своевременно. Активите и пасивите на компанията майка на SVB UK са изключени от сделката, която ще бъде финансирана от наличните ни ресурси и ще бъде завършена незабавно.“, заявяват от  HSBC.

Според главния изпълнителен директор на банковия гигант Ноел Куин, придобиването има „отличен стратегически смисъл“ за бизнеса на HSBC в Обединеното кралство, като се очаква да подобри списъка с услуги, предлагани на иновативни и бързо развиващи се компании:

„Ние приветстваме клиентите на SVB UK в HSBC и нямаме търпение да им помогнем да се развият в Обединеното кралство и по света. Те могат да продължат да банкират както обикновено, сигурни, че техните депозити са подкрепени от стабилността, безопасността и резервите на HSBC.“

Новината идва само няколко дни, след като властите в Съединените щати наредиха на SVB да прекрати дейността си, предизвиквайки моментно сътресение на крипто пазарите, тъй като някои големи компании в сектора, като Circle и Coinbase, имаха значителна експозиция към банката.

От Circle, емитентът на USD Coin – втората по големина стабилна монета по пазарна стойност – нямат достъп до $3,3 милиарда от своите $40 милиарда резерви поради колапса на банката. От Coinbase пък държат около $240 милиона корпоративни средства в Signature Bank, но се очаква да възстановят средствата си напълно. От Paxos, емитент на стейбълкойна Pax Dollar (USDP), също притежават $250 милиона в Signature Bank, които в момента са „замразени“, но сумата е застрахована и ще бъде покрита изцяло.

Британската клирингова институция Bank of London също представи официално предложение за придобиване на Silicon Valley Bank UK. От Reuters по-рано съобщиха, че и други финансови корпорации са разглеждали възможността, включително и финтех кредитора OakNorth Bank, притежаван от SoftBank. От Abu Dhabi Investment също са проявили интерес към SVB UK, но в крайна сметка HSBC успя да си осигури сделката.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини