JPMorgan Chase пуска своя криптовалута

12
708
Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън има гласно негативно отношение към криптовалутите, което прави решението на банката изненадващо . © Mike Blake

Една от най-големите инвестиционни банки в света – JPMorgan Chase, обяви официално плановете си да пусне на пазара своя собствена криптовалута, наречена JPM Coin. Дигиталната монета ще може да бъде ползвана от клиентите на компанията, които искат моментални трансфери, базирани върху блокчейн, пише Reuters, цитирани от Капитал.

Така JPMorgan се превръща в първата голяма американска банка, която открито и директно прегръща идеята за криптовалутите като бъдеще на финансовия сектор – но без да залага на вече утвърдените bitcoin, ethereum, litecoin и др., а чрез създаването на своя собствена монета.

Досега има само една транзакция, извършена чрез JPM Coin, но тя беше достатъчна, за да бъде наречена криптовалутата „променяща играта“. Според Bloomberg JPM Coin може да измести за кратко време от пазара третата по големина криптовалута Ripple, защото е по-бърза и евтина от нея – двете водещи функции на Ripple, която в момента има пазарна капитализация от 12.6 млрд. долара.

Стабилна цена

JPM Coin най-вероятно ще се справи и с друг проблем на криптовалутите: огромната волатилност, която настъпва на моменти и с която стана известна технологията по време на огромните растежи на bitcoin и ethereum през 2017 г. Криптовалутата на банката ще може да бъде сменена веднага за щатски долар, което според банката гарантира по-сигурна цена.

„Когато един клиент изпраща пари на друг през блокчейн, JPM Coin се трансферира и веднага се преобръща в еквивалента си в щатски долари“, пише в свое изявление банката.

JPMorgan се превръща в първата голяма банка, която да прегърне технологията толкова пряко, като решението е до голяма степен изненадващо. Изпълнителният директор на JPMorgan Джейми Даймън беше един от най-гласовитите критици на bitcoin през 2017 г., когато цената на една монета от най-популярната криптовалута в света достигна близо 20 хил. долара. Тогава Даймън нарече bitcoin „измама“ и коментира, че криптовалутите са „по-лоши от лалетата“, правейки сравнение с треската за лалета в Холандия през XVII век.

Няколко месеца по-късно Даймън се извини за думите си, че bitcoin е измама, но отново коментира, че няма интерес в криптовалутите.

За момента JPM Coin е на ниво прототип. Монетата е базирана върху блокчейн технологията Quorum, която се разработва вътрешно в банката. Според компанията криптовалутата ще може да се използва върху всички стандартни блокчейн мрежи. Ако се приеме добре от клиентите, тя има силни шансове да се превърне в най-голямата криптовалута в света по обем, предвид транзакциите за 6 трлн. долара, които JPMorgan извършва всеки ден.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
4 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
9 Автори на коментарите
BobРептили, масони, НЛОДжеймиbigbangбаба Мара - Дъ Чистачката Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Жабокряк
Жабокряк

Всеки гражданин, навършил 21 г. трябва да има правото на: · собствена криптовалута (измерител на доверието в този гражданин) · право и на явен вот на избори за всякак държавна длъжност (електронен, машинен, хартиен – както иска), в определени случаи и за длъжности в частни компании (ако имат капитал над определена сума) · електронен подпис, електронна идентификация · условен базов доход (базиран на образование, поведение или провинения), който да рефлектира пряко върху волатилноста на криптовалутата на същия гражданин Отделно всяко юридическо лице (частна или държавна фирма), както и държавата и съюза в който тя членува (ако членува в такъв) трябва… Виж още »

Рептили, масони, НЛО
Рептили, масони, НЛО

Всеки един гражданин трябва да има правото свободно да се конкурира и всичко да си постига сам. Субсидирането изкривява пазара и води до израждане!

shmaizera
shmaizera

е нали криптовалутите били пирамиди….ехо…

Рептили, масони, НЛО
Рептили, масони, НЛО

Когато регулираната JPMorgan прави валута е едно, когато анонимен анархист, които никой не знае кой е създава спекулативен актив е друго.

тъй-тъй
тъй-тъй

Всички, срещу които уж бяха насочени криптовалутите, вече имат собствени криптовалути.

Криптопенсионер са си днес!
Криптопенсионер са си днес!

Толкова сме далеч от тези видове системи, технологии, трансакции и не знам още какви си там блокчейн и щуротии че няма накъде. Понеже в държавата най-много трансакции се правят към пенсионерите всеки месец нищо чудно България са стане водеща страна в света по най-много криптобаби и криптодедовци. Ще си получават пенсиите светкавично, а не както досега с висене пред банки, банкомати и пощенски клонове. Бъдещето е пред криптобабите..

Борисов
Борисов

Създаването на нова криптовалута е игра срещу криптовалутата. Колкото повече видове крипто има, толкова повече се намалява значението и интереса към конкретна. Това е стар принцип, които по някакъв начин срива монопола. Човекът Даймън така продължава да е срещу криптото. Всяка трансакция на крипто е значима, само ако е извършена срещу световно признати пари. Демек криптото без долари (примерно), е невъзможно. Няма никакъв друг оценител на криптото. Така че на криптото продължава да липсва важен реквизит на парите – оценка на благата. А все пак това е и една от главните претенции на криптото- да замести правителствените пари. Това поне… Виж още »

bigbang
bigbang

„боко“ те от джи пи морган не пасат трева бе’ приятелю измислен.. как ще инвестират във цифров балон, върху които нямат никакъв контрол?! глупав анархо-комунист.

Джейми
Джейми

Тоя шеф на Джей Пи наистина е прегърнал идеята за крипто но не да е някакъв прос.т миньор или прекупвач а иска ПАРЧЕНЦЕ ОТ БАНИЦАТА затова създават собствена крипто валута .

…… и когато пазара се пренасити с крипто валути без значение кога е създадена ще оцелеят само 2-3 от тях а другите ще се обезценят и изчезнат . …. И това няма как да са първите създадени с идеята за свобода и независимост а тези с най голям оборот какъвто само еврейски банки и финансови институции могат да създадат .

баба Мара - Дъ Чистачката
баба Мара - Дъ Чистачката

Бреййй, изпревариха ме мискините . Тъкно бях готова да пускам моята ЧистоКрипто валута и тоя Джейми ма превари , а днес докато си броя криптостотинките в бакалията гледам и магазинера Стамат прелиства Financial Times и той това се кахъри . и вчера таксиджията Шишо докато му плащам със КриптоШишо за превоза ми довери че нашенско ВИП семейство е решило да издаде криптовалута на родената си вчера дъщеря щото само тя от целия род останала без собствена крипто валута . Пък що да е задръстено детето и да е далеч от модерното . Въобще голяма каша се задава на Крипто пазара… Виж още »

Рептили, масони, НЛО
Рептили, масони, НЛО

Тази “валута” е актив, който е фиксиран към долара. Т.е. това най-вероятно ше се ползва като средство да се заобикалят финансови регулации на вече национално оговораната администрация на Тръмп, която няма да допусне като Обама парите да източат към държави, които не са с добра репутация.

Bob
Bob

Купете си от мойте Бабалюга койн