fbpx
-1.8 C
София

Криптовалутната борса FTX обяви фалит

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Една от най-големите криптовалутни борси FTX, оглавявана от Сам Банкман-Фрийд подаде молба за фалит. Самият Фрийд напусна поста главен изпълнителен директор и дори вече не участва в компанията. Той се изказа твърде цветисто пред медиите – „I fucked up“, което приблизително означава „прецаках нещата“. И е прав – събитията от последните няколко дни разтресоха криптовалутния пазар, курсовете на всички криптовалути се сринаха, а финансовото състояние на Сам Банкман-Фрийд падна от над $20 милиарда на под $1 милиард и той вече не е милиардер.

Съвсем наскоро FTX бе третата в света криптовалутна борса. Нейният крах започна със статията-разследване на Coindesk, която излезе на 2-ри ноември и показа, че криптовалутната империя на по това време милиардера Сам Банкман-Фрид официално е разделена на две основни части: FTX (неговата борса) и Alameda Research (неговата компания за търговия), и двете гиганти в съответните си индустрии. Експертите на Coindesk показаха, че двете компании са много близки и между тях непрекъснато са прехвърляни средствата на потребителите. Това не е незаконно, но почти всички средства са прехвърляни във вид на токена FTT, измислен и емитиран от FTX. А това означава, че компаниите на Банкман-Фрийд се базират на финансов фундамент, който почти изцяло е съставен от цифрова монета, измислена и създадена от дъщерната компания на самата FTX, а не на независим актив, като например фиатна валута или поне някоя стабилна криптовалута.

Всички започнаха да проверяват дали това е вярно, след което инвеститорите масово започнаха да теглят своите средства и да напускат FTX. Криптовалутната борса FTX нямаше откъде да вземе толкова много пари и възникнаха сериозни проблеми с ликвидността. Този вторник стана ясно, че най-големият играч на този пазар – криптовалутната борса Binance възнамерява да купи FTX, за да ѝ помогне да се справи с така наречената „криза на ликвидността“. Но след като нейните специалисти извършиха бърз финансов одит на FTX, Binance се отказа от тази сделка и ситуацията се влоши.

Фалитът на FTX е четвъртият голям криптовалутен крах за тази година, но този път сривът на криптовалутите е много голям – курсът на биткойна падна с 20% наведнъж.

Ето някои цифри, които показват мащаба на това събитие:

FTX дължи общо около $8,8 милиарда. По сметките и портфейлите има:

  • $900 милиона ликвидни активи – USD/JPY/DAI
  • $3,2 милиарда по-малко ликвидни активи – GBTC/ETHE/SOL
  • $3,2 милиарда неликвидни активи във вид на дългосрочни инвестиции в акционерен капитал
  • $2 милиарда допълнителни активи – недвижимо имущество

Да допълним, че неговата втора компания – Alameda Research според различни оценки дължи от $10 милиарда до $50 милиарда, по-голямата част от които всъщност са на криптовалутната борса FTX. Сега започна задълбоченото разследване на осъществяваните машинации и навярно още следващата седмица ще има нова информация относно могъщата преди време криптовалутна борса FTX.

Тези задължения няма как да бъдат изплатени, инвеститорите си искат парите веднага и FTX нямаше какво друго на направи освен да подаде молба за фалит. Според американските закони компанията може да продължи да работи, докато разработи и представи на кредиторите план за погасяване на дълговете. На този фон главният изпълнителен директор на FTX подаде оставка, той вече не е милиардер, а неговият пост бе зает от ветерана Джон Рей III. Той ще трябва на намери малко над $8 милиарда, за да могат да бъдат върнати парите на около 20% от инвеститорите, които не успяха да ги изтеглят навреме, преди да стане ясно за машинациите на FTX. Рей III вече заяви, че най-напред ще осигури максимална прозрачност на дейността на FTX.

Едновременно с това още 130 допълните дъщерни компании, включително FTX US и Alameda Research също обявиха банкрут и подадоха молби за фалит. Според редица експерти, фалитът на криптовалутната борса FTX ще предизвика ефекта на доминото и всички криптовалутни борси и проекти, които по някакъв начин са свързани със Сам Банкман-Фрийд ще пострадат заради този инцидент.

FTX бе на трето място в света по дневния обем на търговията с цифрови активи. Сега този проект бе замразен поради финансови проблеми, а има и огромен брой неудовлетворени инвеститори, които може да изгубят парите си. Тази платформа обслужваше 321 криптовалути и осъществяваше обмен между 511 двойки различни токени. FTX бе и криптовалутната борса с най-ниски такси.

Днес CoinMarketCap съобщи, че третата по големина криптовалутна борса в света, сега вече е на 82-ро място в рейтинга. А нейното трето място в тази класация вече е заето от криптовалутната борса Kraken, като на първо и второ място са съответно Binance и Coinbase.

Финансовите аналитици започнаха да прогнозират, че през следващата седмица, именно заради тези фалити, курсът на биткойна ще падне под $12 000. А основателят на най-голямата в света криптовалутна борса Binance Чанпън Джао счита, че ситуацията на криптовалутния пазар с активи от над $1 трилион е съвсем точна аналогия на финансовата криза от 2008 година, когато фалираха голям брой компании. Но той смята, че това е трябвало да се случи и подобни ситуации на пазара за цифрови активи повече няма да има. Криптовалутният пазар е започнал самостоятелно да се лекува и това ще го направи по-силен.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини