Материалният въпрос срина криптообществото. С какво ще завърши конфликтът между разработчиците на криптовалути и създателите на устройства за майнинг?

Войната между създателите на криптовалути и производителите на устройства за майнинг набира обороти. Производителите печелят милиарди от производството на специализирани процесори (ASIC), но това не радва криптообществото. Има ли изход от този конфликт?

Какъв е проблемът?

За извършването на транзакции и за работа с блоковете е необходимо извършването на изчислителни операции. Наградата за потребителя е пропорционална на изчислителната мощност на неговите компютърни устройства. Мощността се пресмята като брой транзакции в секунда.

При основните криптовалути, непрекъснато расте изчислителната възможност на мрежата. Тоест, расте броят операции, които трябва да се извършат, за да се спечели един койн. Но понякога ръстът на изчислителната мощност надхвърля всички очаквания.

От края на 2017 година изчислителната сложност на криптовалутната мрежа Monero растеше експоненциално и се увеличи с 400% от ноември 2017 до февруари 2018 година, като достигна 1 гигахеша/секунда. Тогава мнозина предполагаха, че причината за това е бот-мрежа, базирана на скрипта Coinhive. Това е един от най-популярните скриптове за скрит добив на криптовалута чрез потребителските компютри.

Тогава Monero общността считаше, че използването на ASIC устройства за добив на тази криптовалута, не е възможно. Почти всички бяха на мнение, че специализираният чип не може да извършва добив на Monero по-добре от една или няколко мощни видеокарти. Но на 15 март 2018 година най-големият производител на майнинг оборудване Bitmain анонсира специализирания X3 Antminer, който може да пресмята CryptoNight алгоритъма с хеш скорост, 10 пъти по-висока от най-мощния графичен процесор за добив на Monero.

Тук започнаха търканията. Възникнаха сериозни подозрения, че компанията Bitmain е използвала X3 за добив на Monero и именно това е причината за експоненциалния ръст на изчислителната мощност на мрежата в края на 2017 година.

Излизането на устройство за добив на криптовалута, базирано на специализирани чипове значително намалява доходите на обикновените майнъри. Тъй като криптовалутата е децентрализирана и нейната съдба се управлява от цялото криптообщество, а ASIC може да се окаже в ръцете на съвсем малка негова част, то още на 6 април създателите на Monero обявиха, че променят алгоритъма на работа на мрежата. Или с други думи, осъществява се хардфорк, с което Bitmain X3 става безполезен за добива на Monero.

Но тук възниква друг проблем. Получава се така, че когато първите X3 Antminers бъдат получени от купувачите, те ще бъдат актуални само за някои отделни недоходоносни криптовалути, които също използват алгоритъма Electroneum. Тоест, потребителите които са закупили това оборудване, няма да върнат инвестициите си. Тези специализирани ASIC чипове се появиха на пазара само няколко седмици преди да станат безполезни.

ASIC раздорът

Това разцепление на криптообщестото е свързано със самия механизъм на емитиране на криптовалутите. В основата на този механизъм е принципът Proof-of-Work. Този принцип означава, че за да получиш криптовалута, трябва много добре да работиш. Необходимостта от извършването на сложни изчисления първоначално отне целия ресурс на централните процесори (CPU), след това на графичните процесори (GPU) и накрая, в най-високата точка на тази еволюционна верига се намират ASIC чиповете. Именно те станаха ябълката на раздора, нарушила тънкия баланс на силите в средата на криптообществото.

В ASIC чиповете няма никаква излишна функционалност. Те не стават за нищо друго, освен за една тясно специализирана задача. От друга страна, тяхната цена и консумирана енергия са оптимални за добива на дадена криптовалута, изискваща колосален обем изчисления. Специализираните ASIC чипове изместиха мощните видеокарти и централни процесори при добива на редица криптовалути и направиха тяхното използване нецелесъобразно и нерентабилно. Добивът започна да се извършва в огромни цифрови ферми, сглобени в райони с евтино електричество. Обратната страна на тази глобализация бе взривният ръст на консумацията на електрическа енергия от Bitcoin мрежата, която към края на тази година се очаква да достигне 0,5% от световната консумация на електроенергия. Но този проблем се решава чрез методи, които не засягат базовите правила на майнинга. Например, чрез използването на протокола Lighting Network.

Постепенно Bitcoin може да не остане чисто децентрализирана криптовалута, която е еднакво достъпна за всички членове на криптообществото. ASIC може и да не оправдае инвестираните средства. Това е риск и за получаването на някакъв надежден доход е необходимо да се вложат милиони. А това далеч не всеки може да си го позволи.

Класовото разделяне

Използването на ASIC изисква много усилия и финансови средства. Това съвсем не са видеокартите или процесорите, които могат да бъдат закупени от всеки магазин. По този начин най-големите компании за добив на криптовалута се превръщат в кралете на пазара. Компании като Bitmain например, имат ресурси за създаването на ASIC чипове, както и да контролират техните доставки и продажби. Компаниите от този род се превърнаха в в най-големите доставчици и оператори на оборудването за добив на криптовалута.

Но има и друго. Използвайки своите нови възможности за създаване на специализирани процесори, тези компании възнамеряват да превърнат Китай във водещ играч в развитието на изкуствения интелект. По този начин ще разполагат с още по-големи изчислителни мощности и ще нарушат децентрализацията на криптовалутите.

Концентрацията на ASIC в ръцете на големите играчи доведе до появата на големи пулове, съвместно контролиращи над 51% от целия добив. Ако успеят да се договорят, то според документацията на митичния Сатоши Накамото, контролът върху по-голямата част от мощностите за добив, дава възможност за злоупотреба. Става възможно фалшифицирането на блокове, възможно е непризнаването на някои блокове, става възможно осъществяването на разнообразни атаки срешу криптовалутната мрежа.


Противодействието срещу възникването на подобен криптовалутен картел е създаването на ASIC-устойчиви алгоритми. По всичко личи, че сме на прага на преломен момент, който ще определи бъдещето на тази индустрия.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
3 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
aharootТруе MacedonecAnonymousThe Machine Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
тъй-тъй
тъй-тъй

Теthеr, eднa oт нaй-тъpгyвaнитe ĸpиптoвaлyти, e изпoлзвaнa зa мaнипyлиpaнe нa цeнaтa нa bіtсоіn, твъpди в cвoe пpoyчвaнe пpoфecopът пo финaнcи Джoн Гpифин oт Unіvеrѕіtу оf Техаѕ. Toй e пoпyляpeн и c paзpaбoтĸитe cи зa бeнчмapĸa VІХ, пишe Вlооmbеrg. Πpoyчвaнeтo пoĸaзвa мoдeл ĸaĸ tеthеr e бил oбмeнян зa bіtсоіn във вaжни мoмeнти, ĸaтo e пoмaгнaл зa пoвишaвaнeтo нa цeнaтa нa нaй-пoпyляpнaтa ĸpиптoвaлyтa дo peĸopднитe цeни пpeз дeĸeмвpи м.г. „Теthеr e изпoлзвaн и зa cтaбилизиpaнe, и зa мaнипyлиpaнe нa цeнитe нa bіtсоіn“, ĸaзвa пpoф. Гpифин. Източник: money.bg Изcлeдoвaтeлитe Hийл Гaндaл, Джeй Tи Xaмpиĸ, Taйлъp Myyp и Taли Oбъpмaн ca пoдгoтвили впeчaтлявaщ дoĸлaд,… Виж още »

Oceanic815
Oceanic815

Страхотна статия, поздравления! Оценка 5 от 5.
Между-другото, не е лоша идея да въведете рейтингова система и на статиите, не само на коментарите 🙂

The Machine
The Machine

Ако искат да се заличат но да спрат да използват видеокарти, че геймърите да живнеме малко.

Anonymous
Anonymous

ех тия видеокарти и тия геймъри… пазара е пълен вече с всякакви марки и модели, няма повече недостиг, затова да не се чува повече оплаквания…

root
root

Ех тия анонимни специалисти.. – не е само недостиг. Заради тия псевдо забогатяващи кретени с по два кредита за оборудване, цените на картите са баснословни.. продава се ЛАДА на цената на ЛАМБО.. което от своя страна вдига цените и на други компоненти.. като примерно цената на паметта.

aha
aha

заради псевдо-разбирачи като този изгнил корен се радвам, че цената на картите се повиши. Тоя газ пикае и това е добре!

Труе Macedonec
Труе Macedonec

„Изпoлзвaнeтo нa АЅІС изиcĸвa мнoгo ycилия и финaнcoви cpeдcтвa. Toвa cъвceм нe ca видeoĸapтитe или пpoцecopитe, ĸoитo мoгaт дa бъдaт зaĸyпeни oт вceĸи мaгaзин. Πo тoзи нaчин нaй-гoлeмитe ĸoмпaнии зa дoбив нa ĸpиптoвaлyтa ce пpeвpъщaт в ĸpaлeтe нa пaзapa.“

Което изумително повтаря ситуацията с обикновения капитал. Също така се изпарява усещането за контрол над валутата от страна на мнозинството потребители.

„Противодействието срещу възникването на подобен криптовалутен картел е създаването на ASIC-устойчиви алгоритми.“

Също се налага да са устойчиви спрямо квантовите компютри.