Компанията BitTorrent, създател на едноименния P2P протокол и популярния торент клиент uTorrent бе продадена на милиардера създател на криптовалутата Tron Джъстин Сън.

Сделката е била сключена в края на миналата седмица. Информацията е на уеб-портала Variety, който засега няма информация за сумата.

Сън направи огромно състояние от блокчейн проекти. Той още през месец септември миналата година започна да проявява интерес към BitTorrent, а през месец януари бе подписан договор за намерения. В същото време, създателите на uTorrent започнаха да търсят и други купувачи. Това накара бизнесмена да се обърне към съда.

BitTorrent, основана през 2004 година, създаде най-популярния протокол за обмен на файлове. Технологията се използва в почти всички торент тракери, включително The Pirate Bay, isoHunt, Mininova и Zamunda.

Не е известна сумата, която Сън е дал за проекта. Но парите са му стигнали за да закупи BitTorrent и всичките му активи. Пазарната капитализация на неговата криптовалута TRX се оценява на $4,78 милиарда. От тях, $1,65 милиарда са на Джъстин Сън. В рамките на своята компания Tron Foundation, Сън възнамерява да създаде децентрализиран интернет, в който приложенията ще се създават на базата на блокчейн. Засега не се знае по какъв начин закупуването на BitTorrent ще се впише в тези планове.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
Мартинpi4ka7aМeтоди Дамяноfpi4a7a Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
pi4a7a
pi4a7a

2.2.1 25302 !

pi4ka7a
pi4ka7a

Deluge / qBittorrent !

Мeтоди Дамяноf
Мeтоди Дамяноf

Договор за намерения?!

Мартин
Мартин

По скъпите неща се продават с няколко договора като се започне с договор за намерение.