Крипто борса по погрешка е продавала биткойн с 88% отстъпка

19
5353

Базираната във Филипините PDAX, най-голямата борса за криптовалути в Югоизточна Азия, току-що случайно продаде биткойн с невероятните 88 процента отстъпка – за около 6000 щатски долара за един биткойн.

Това обаче не е проява на изключителен алтруизъм и добра воля от страна на ръководството. Отстъпката е в резултат на техническа грешка, както съобщават по официални данни от финансовото издание Benzinga – и сега борсата иска обратно биткойните, които е продала, като дори е заплашвала собствените си клиенти със съдебни искове, ако откажат да ѝ ги върнат.

Някои клиенти разказаха за това и изразиха разочарованието си онлайн, след като акаунтите им са били блокирани и са били заплашени от съдебно дело, в случай, че не върнат закупените на нереално ниската цена биткойни.

„След почти 24 часа те ми изпратиха писмо с искане и SMS с искане да прехвърля обратно закупените биткойни чрез затваряне на отворените позиции, или „ще бъдат принудени да предприемат правни действия срещу мен“, пише един потребител, цитиран от Benzinga.

PDAX сега твърди, че 95 процента от акаунтите, които първоначално са били блокирани след закупуване на евтините биткойни, вече са възстановени, но много потребители все още казват, че нямат достъп. „Разбираемо е, че много потребители ще се почувстват разстроени заради това, че трябва да върнат биткойните, които са купили на много ниски цени“, заяви главният изпълнителен директор на борсата Нишел Габа по време на пресконференция по-рано.

„Но за съжаление, при търговията с биткойн на борса като нашата, те никога не са били притежавани от нас, така че за съжаление няма нищо, което потребителите да купуват или продават в реална форма“, добави Габа.

Според публикация в CoinMarketCap някои потребители обмислят да съдят PDAX. Основанието ще бъде, че влошавайки достъпа им до платформата, поддръжката на борсата, в опит да коригира проблема, е довела до пропуснати ползи за потребителите, които не са можели да печелят пари от скорошен скок на стойността на биткойна.

Проблемът е още един показател, че докато криптовалутите бавно се приемат от финансовите институции по света, борсите все още изглаждат изкривяванията. Всеки, който желае да търгува с силно волатилни цифрови валути, ще трябва да бъде подготвен и за това – в крайна сметка, с високи печалби идват високи рискове.

2.4 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари