fbpx
13.9 C
София

КРС разкри с колко се е увеличил трафикът през мобилни и фиксирани мрежи в България

Най-четени

Комисията за регулиране на съобщенията съобщи официално с колко се е увеличил трафика на данни и глас в началото на април на територията на България. Наблюдава се стабилизиране на увеличеното потребление на телефонни услуги и достъп до интернет спрямо периода преди обявяване на извънредното положение и не се отбелязват съществени изменения в трафика.

Според данните, подадени към КРС до 08.04.2020 г., потреблението се е увеличило спрямо стандартната седмица преди обявяване на извънредното положение, както следва:

  • мобилна мрежа, гласов трафик – 25%;
  • мобилна мрежа, трафик на данни – 17%;
  • фиксирана мрежа, гласов трафик – 19 %;
  • фиксирана мрежа, трафик на данни – 34%.

КРС съобщава, че в изпълнение на своите задължения мобилните оператори извършват постоянно наблюдение на сигурността и целостта на мрежата, с цел осигуряване на непрекъсваемост на услугите.

Комисията следи за състоянието на предоставения на мобилните оператори радиочестотен спектър, като се извършват и специализирани измервания по отношение качеството на предоставяните услуги.

Проведените наблюдения и тестове показват, че до момента не е констатирано прекъсване или отклонение от нормалната работа на мобилните мрежи. При проведени над 4000 тестa са констатирани нива, съответстващи на добра степен на покритие и 99.97 % успешни повиквания за гласовите услуги.

За 4G (LTE) мрежите се следи скоростта на достъп до файлове в интернет през мрежите на мобилните оператори, като са измерени средни скорости от 50÷149 Mbps за София и 19-28 Mbps в някои райони от страната.

Мобилните оператори са предприели допълнителни действия в помощ на  клиентите в условия на пандемия, включващи:
  • Предоставяне на допълнителни обеми от данни (МВ) без увеличение на цената на услугата;
  • Предоставяне на безплатен трафик към различни платформи за обучение от разстояние (нулево таксуване);
  • Предоставяне на полезна информация по различни начини – чрез интернет страниците си, SMS и информиране чрез съобщения в пресата.

От КРС същевременно уведомяват, че са установени опити за телефонни измами от типа „пропуснато обаждане” (т.нар. wangiri измама). След извършена проверка от страна на КРС, операторите са противодействали на измамите, включително и чрез блокиране на повикванията.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини