fbpx
29.8 C
София

Култовите модели на автомобилите Москвич

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

През следващите няколко години се очаква най-вече по руските пътища отново да се появят изключително популярните в миналото автомобили марка Москвич. Причина е, че отскоро московският завод „Renault Россия“ вече не е френска, а изцяло руска собственост, а неговото ръководство реши отново да започне производството на автомобили от тази култова марка. Засега не се знае кои модели на Москвич ще бъдат възродени и дали ще има нови. Известно е само, че на първия етап специалистите от този завод ще започнат да сглобяват класическите москвичи, задвижвани от двигатели с вътрешно горене. По-късно, според възможностите, трябва да започне производството и на електромобил Москвич.

Без преувеличение, автомобилите Москвич се считат за култови, понеже са произвеждани от 1930-те години до началото на новия век, като през цялото време за тях се говореше много. Всичко това е един много добър повод да си спомним кои бяха най-известните съветски автомобили Москвич.

Реклама на Москвич-408

Историята на завода Москвич

Заводът за производство на автомобилите Москвич отваря врати през месец ноември 1930-та година на територията на сегашния Волгоградски булевард в Москва. По това време в този завод се сглобява автомобилът Ford Model A и неговата товарна версия Ford Model AA. Тези автомобили са сглобявани от американски части, съвместно с американската компания Ford.

Заводът Москвич в съветско време

През 1932-ра година заводът започва да получава части и компоненти от автомобилния завод в Горки, след което по пътищата започват да се появяват почти легендарните ГАЗ-А, които са лицензирани копия на известния на Запад автомобил Ford-A.

Автомобилът ГАЗ-А е официално лицензно копие на Ford Model A

По-късно същият завод на няколко пъти сменя името си. През 2004-та година той се нарича „Рено Россия“ и сглобява автомобили на френската Renault. Но през 2022 година, само преди няколко дни, всички активи на „Рено Россия“ станаха собственост на московското правителство и сега заводът отново носи името Москвич.

Заводът „Рено Россия“

Най-популярните автомобили Москвич

През цялата история на съществуването на този завод са произведени десетки модели Москвич, сред които има както изключително популярни, така и неособено известни, както и експериментални варианти. Нека да си припомним култовите Москвичи.

Москвич 400

Автомобилът Москвич-400 е първият масово произвеждан лек автомобил, който се предлага и на обикновените хора от СССР. Първият екземпляр слиза от конвейера през 1946-та година, като неговата конструкция на практика изцяло копира германския автомобил Opel Kadett K38. Той е оборудван с ДВГ с мощност 23 конски сили, монокок купе и независимо окачване. Интересно е, че този модел има чистачки, което е нещо съвсем ново по това време. Но Москвич 400 е имал досаден недостатък – по неизвестни причини той е нямал мигачи.

Автомобилът Москвич 400

 През 1954 година той е преименуван на Москвич 401, понеже получава значителни подобрения – по-съвременна скоростна кутия, по-мощен двигател, подобрено купе. Този модел се предлага не само като седан, но и като кабриолет и ван.

Москвич 401 модел кабрио

Москвич 410

През 1958 година по пътищата се появяват първите Москвичи, които могат да се считат за джипове. Те имат две или четири врати, брезентов или метален покрив. Това са на практика същите модели, но имат задвижване на всички колела и са издигнати много повече над земята, за да могат да преодоляват кални терени, различни препятствия и т.н. Използва се ДВГ с мощност 45 конски сили, благодарение на който максималната скорост достига 106 км/ч.

Москвич 410

Тези автомобили са предназначени преди всичко за различните директори на колхози, познати у нас като ТКЗС, за бригадири и други селскостопански работници. За периода от 1957 до 1961 година са произведени 7580 екземпляра Москвич 410 и неговите най-различни модификации.

Москвич 407

През 1958 година този завод започва да произвежда автомобила Москвич 407, който се счита за най-стилният в цялата серия. Това е модификация на Москвич 402 и привлича вниманието с обилието от хромирани компоненти, леко изпъкнали лайсни отстрани и други подобни. Водачът разполага с вграден в таблото часовник, регулатор на парното и дори радио.

Москвич 407

Мощният за тези отдавна отминали времена двигател с мощност 45 конски сили дава възможност на този автомобил да се движи със скорост до 115 км/ч. Моделът Москвич 407 по това време става не само мечта за всички съветски граждани, а и участва в Световното автомобилно изложение в Брюксел, където взема златния медал.

Москвич 408

Друг доста красив автомобил на съветската автомобилна промишленост е Москвич 408. Той излиза през 1964 година и учудва хората с красивата за това време форма на купето и със своите 13-инчови джанти, каквито по това време в СССР никъде няма. Москвич 408 дори се снима в някои филми.

Москвич 408

Минус на Москвич 408 е неговият стар модел ДВГ с мощност 50 конски сили. Но на това несъвършенство повечето хора не обръщат внимание и този автомобил много добре се продава до 1976 година не само в СССР, но в други страни.

Москвич 412

Москвич 412 е един от най-бързите автомобили от времената на СССР. Първият екземпляр излиза на пазара през 1967 година. Той има 1,5 литров бензинов двигател с мощност 74 конски сили, който дава възможност за движение със скорост 140 км/ч.

Интересно е, че през 1968 година състезателен екип на Автоекспорт участва с този автомобил в маратона от Лондон до Сидни. След като преодолява 16 хиляди километра екипът се класира на 4-то място. Това се превръща в една отлична реклама на Москвич 412.

Състезателният модел Москвич

Да добавим, че автомобилът Москвич 412 е най-бързият само сред серийно произвежданите модели. През 1955 година в московския завод се сглобява състезателния модел Москвич-Г1-405, който развива скорост до 203 км/ч. Сглобен е само един екземпляр, като всъщност това е експериментален модел за тестване на нови технологии.

Разбира се, това съвсем не са всички модели на автомобилите Москвич, а само по-известните.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини