Курсът на биткойна прехвърли безпрецедентните $34 000

16
2018

След като премина психологическата бариера от $30 хиляди, курсът на биткойна достигна невиждано ниво от $34 000 (по-точно $34 444), след което леко поевтиня. По този начин капитализацията на криптовалутния пазар се доближи до абсолютния максимум, който бе фиксиран през месец януари 2018 година. Тогава капитализацията бързо нарасна предимно заради ръста в цената на алтернативните криптовалути. Към днешен ден индексът на доминиране на биткойна спрямо другите цифрови валути е 70%.

В момента (8:30 часа наше време), основната криптовалута се търгува при цена $32 873, като за последните 24 часа е фиксиран спад от 2,41%.

С настъпването на новата 2021 година се появи нова информация относно причините за поскъпване на първата криптовалута. Една от основните причини е появата на криптовалутния пазар на институционални инвеститори, сред които можем да посочим хедж фонда Skybridge Capital на бившия съветник на президента на САЩ Антъни Скарамучи (Anthony Scaramucci), който през месец декември миналата година закупи биткойни за $182 милиона, MassMutual ($100 милиона през месец декември) и фондацията Guggenheim Investments, която купи биткойни за $5 милиарда, което е 10% от нейния капитал.

Другата основна причина за толкова големия ръст на основната криптовалута е, че Федералният резерв на САЩ заедно с централните банки започнаха да печатат фиатни долари, за да предотвратят последствията от COVID-19 пандемията. Редица пазарни анализатори считат, че това е потенциален катализатор на галопираща инфлация, на фона на която цената на биткойна ще продължава да расте.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари