Курсът на независимата електронна валута Bitcoin премина границата от $100 за 1 биткоин

1
162

1-ви април 2013 година може да влезе в учебниците като историческа дата, когато курсът на първата в света независима криптовалута премина символичната граница от 100 американски долара за един биткоин. От графиките на Bitcoin Charts се вижда, че оттогава курсът се държи стабилно в диапазона от $100 до $100,101 и вече може да се твърди, че е прехвърлена стодоларовата психологическата бариера.

С получаването на биткоини може да се занимава всеки, но печалбата зависи от много фактори: от цената на сложното компютърно оборудване за изчисляване на хеша в блоковете, от цената на електрическия ток, от курса на BTC спрямо другите валути и др. За добив на криптозлато са необходими много големи изчислителни мощности и колкото повече от тях се намират в Мрежата, толкова повече нараства сложността на изчисленията, но същевременно нараства и защитеността на криптовалутата.

От чисто техническа гледна точка, добивът на биткоини (Mining) се състои в пресмятането на хеша за конкретен информационен блок, който е съставен от препратка към предишния блок, хеш за извършените транзакции, случайно число и други. По този начин, внасянето на лъжлива информация ще изисква такива компютърни мощности, че атаката ще стане икономически безсмислена.

Непрестанното увеличаване курса на бикоина води до развитието на специализирани системи. Така например започнаха да се появяват специализираните компютри марка Avalon, изградени от процесори, които са специално предназначени за пресмятането на биткоин хеша SHA256:

Според мерките на финансовите фондове, общият обем на криптовалутата е сравнително скромна цифра – малко над 1 милиард долара. При толкова малки обеми става възможна манипулация на курса. Съществува немалка вероятност един единствен финансов играч да изкупи голяма част от валутата, да реализира печалба, а след това да срине курса.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Evotest
Evotest

Цената на bitcoin-ите достигна достигна 237 долара, но след това се срина. И въпреки това сега като правя Bitcoin справка за цената, тя стои над 100 долара..

В краткосрочен план е възможно още да падне, но в дългосрочен най-вероятно ще се налози като алтернатива на съвременните fiat фалути.