Футурологът Рей Курцвейл счита, че съвсем скоро професиите шофьор и още много други със сигурност ще изчезнат, да се страхуваме от изкуствения интелект е нормално, а правителствата вече ни влияят по-малко от социалните мрежи.

В интервю за Fortune Рей Курцвейл каза: „В миналото неведнъж сме унищожавали всички специалности. Много ли професии от 1900 година съществуват днес? Ако бях футуролог от това време, бих посочил, че 38% от работоспособното население работи на полетата, а 25% – във фабриките. И ако тогава бях предсказал, че към 2015 година само 2% ще работят във фермите и 9% във фабриките, всички биха възкликнали, че ще останат без работа. Бих обяснил, че ще има съвсем други, по-квалифицирани работни места, но какви точно, няма как да посоча„.

От 147-те предсказвания, направени от Курцвейл към 2009 година, в края на 90-те години са се сбъднали 86%, като 76% от тях именно тази година.

Според футуролога, политическите решения вече не оказват толкова голямо влияние на техническия прогрес, особено последно време. „Властта и влиянието на правителствата сериозно намаляват поради огромната сила на социалните мрежи и сегашните икономически тенденции. Ако възникнат някакви проблеми в пенсионните фондове на Испания, целият свят разбира и усеща това. Считам, че тези тенденции ни оказват по-голямо влияние от решенията, вземани във Вашингтон и другите столици. Не казвам, че тези решения не са важни, но те вече не влияят на основните тенденции. Това, което стана през 20-век – Първата и Втората Световна война, Студената война и Голямата Депресия не оказаха влияние на плавната траектория на технологиите“.

Курцвейл е съгласен относно риска, който изкуственият интелект е за човечеството, но не счита, че има място за паника. „Огънят може и да изгори нашите домове, но не можем без него. Важното е да обръщаме внимание на всичко което се случва около нас. Риск има, но ако се вгледаме в историята ще видим, че ползата е повече от вредата„.

 

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари