През 2017 г. президентът Доналд Тръмп и местната управа на Уисконсин сключиха сделка с Foxconn, която обещава да превърне Югоизточен Уисконсин във фабрика за производство на  технологични изделия.

В замяна на милиарди долари данъчни субсидии Foxconn трябваше да построи огромна LCD фабрика в малкото селце Mount Pleasant, създавайки 13 000 нови работни места. Три години по-късно фабриката и работните места не съществуват. И вероятно никога няма да съществуват. Изображенията и текстовете, които ще видите в тази статия са отражение на празните обещания и празните сгради но долината в Уисконсин.

Осмото чудо* на света

(*) Чудесата не са гарантирани

Надеждите бяха големи сред служителите, които се присъединиха към проекта на Foxconn в Уисконсин през лятото на 2018 г. През юни президентът на САЩ Доналд Тръмп беше заделил огромен терен за LCD фабрика, която той сам нарече „осмото чудо на света“. Мащабът на обещанията беше наистина огромен: инвестиция от 10 милиарда долара от тайванския гигант в електрониката, създаване на производствен комплекс от 20 милиона квадратни метра и най-важното – 13 000 нови работни места.

Новобранците, които се настаниха в офисната сграда построена през 60-те години на миналия век, на Foxconn в центъра на Милуоки съвсем наскоро, като част от създаването на северноамериканската база на компанията, са били изненадани да открият, че трябва да си осигурят собствени офис консумативи. „Това е една от най-големите компании в света, а за да работите в нея, трябва да си носите собствен молив“, спомня си служител, чудейки се. Може би Foxconn се е разраствала прекалено бързо, за да се занимава с подобни дреболии, разсъждават служителите тогава, докато носят лаптопите си от вкъщи и почистват от старите офис консумативи, оставени от предишните наематели на сградата. Те са ставали редовни свидетели на писъци на техни колеги, заклещени в капан в асансьорите на сградата, които често са се повреждали, а също така им се е налагало и да организират сами ремонт на водопреносната инсталация на сградата, тъй като често над главите им, от тръбите на тавана е имало течове. Всеки от тези служители се е чудел кога сградата ще бъде преобразувана в блестящия северноамерикански щаб, обещан от изпълнителния директор.

Ремонтът така и не се осъществява. Точно както фабриката в Уисконсин. Нито има фабрика, нито обещания кампус за техническа развойна дейност, нито хилядите работни места. Интервюта проведени от The Verge с 19 служители и десетки други, участващи в проекта, както и преглеждане на хиляди страници публични документи, разкриват проект, който още от самото начало е бил замислен да изпълни една много малка част от първоначалните планове. Сградата Foxconn във вътрешните си документи в действителност нарича LCD фабрика, но тя е планирана да има около 1/20 от размера в първоначалния план – а според планирания инвентар за закупуване е щяла да бъде почти празна. През септември Foxconn получава разрешение да промени предназначението на тази сграда от производствена фабрика в склад за съхранение.

Да се върнем обратно в офиса в Милуоки. Скоро той започва да се пълни с хора, които просто нямат какво да правят. Много от тях си седят в неудобните столове и гледат Netflix или играят на телефоните си. Дори шепата работни места, които компанията твърди, че е създала, са по-малко от реални: тези служители нямат какво да правят и са наети само за да може компанията да достигне необходимия минимум позиции, за да получи данъчни субсидии от Уисконсин. Foxconn обаче се проваля и в тази цел: миналата седмица Уисконсин отхвърли заявлението за изплащане на субсидии на компанията и установи, че в офис сградата в САЩ са назначени само 281 души, които не отговарят на условията на договора за субсидиране. След това решение, много от тях биват скорострелно съкратени.

Foxconn са отказали да дадат допълнителен коментар, поискан от популярния технологичен портал The Verge.

Не е необичайно нито за администрацията на Тръмп, нито за Foxconn да правят обещания, които са оказват кухи. Но за Foxconn шоуто не е от скоро и вероятно няма и да свърши с това. В продължение на две години компанията, подпомагана от гласовитата подкрепа на GOP в Уисконсин, работи, за да поддържа илюзията за напредък в бизнес начинание, което никога не е имало икономически смисъл.

Ключови разкрития

  • Foxconn заяви, че ще изгради комплекс за производство на LCD панели с площ от 20 милиона квадратни метра. Вместо това, компанията прави проект за сграда с размери 1/20 от цитираната стойност, която нарича „Fab“. Записите показват, че Foxconn директно се е отказала да поддържа илюзията, че ще строи фабрика и наскоро е променила предназначението на сградата на склад.
  • Компанията в началото заявява, че ще има за цел да наеме 5200 души в края на 2020 г., която цифра ще нарасне до 13 000 обещани работни места. В края на 2019 г. Уисконсин установява, че Foxconn е наела само 281 души, повечето от които не вършат реална работа.
  • Foxconn се опита да използва вратичка в договора си с държавата, като наема достатъчен брой служители, които да получат субсидии точно преди края на годината. Служителите са били наети без реална работа и дори без реални офиси. Много от тях са били съкратени след изтичане на крайния срок.

Една от програмите за компанията за набиране на кадри е насочена към чуждестранни наскоро дипломирали се граждани със студентски визи. Анонимни служители от тази група казват, че са се съгласили да бъдат насочени към Foxconn, тъй като компанията е известна като бързо развиваща се и авторитетна, а позициите, на които са били наети, са им обещавали възможност за кариерно развитие и натрупване на професионален опит по специалността. В допълнение, възможността да удължат визата си в САЩ също е повлияла на избора им. Служителите обаче описват работното място, на което са били наети, като токсично, а надзорниците често са си позволявали да унижават и дори да бият служителите. Много от първоначално наетите работници в Уисконсин са напуснали сами или са били съкратени.

Въпреки публичните обещания, че ще строи LCD фабрика през 2017 г., Foxconn е възложиха чак през 2018 на служителите си да изготвят бизнес план за сградата в Уисконсин. Въпросът как е възможно да стартираш проект, по който да получиш финансиране, още преди да си създал бизнес модел за него, остава с неизвестен отговор.

В крайна сметка, Foxconn решава, че няма да строи фабрика, макар и да не го оповестява публично. Тогава все пак компанията решава как да оползотвори терена, с който разполага и финансирането си. Ръководството разглежда като възможни варианти абсолютно всичко – от риболов до износ на млечни продукти и създаване на складове, които да бъдат отдавани под наем. Това са дейности, които нямат нищо общо с първоначалните обещания, нито с основната дейност на Foxconn. Почти всяка идея се оказва нежизнеспособна, а дори някоя от тях да има потенциал, компанията решава, че не иска да харчи пари за нея.

Все пак сградата е построена. Foxconn се състезава с времето, за да успее да приключи значително по-малкия строеж и да изгради поточна линия навреме за посещението на Тръмп по време на президентската му кампания през 2020 г. Компанията получава разрешение за временна експлоатация на незавършената и на практика празна производствена сграда и се опитва да довърши стъклената сфера, която е започнала да строи – без обаче да има ясна бизнес цел какво ще прави с нея.

Поддържането на тази илюзия цели три години има доста високи разходи за американските данъкоплатци. Правителството е инвестирало в този кух проект най-малко 400 милиона щатски долара главно за земя и инфраструктура, от които Foxconn навярно никога няма да има нужда. Много жители на Уисконсин, които са живеели на терените, които е трябвало да бъдат освободени за строежа на фабриката, са били принудени да напуснат домовете си, а къщите им са сринати с булдозери, за да се разчистят парцелите.

Месеци след обявяването на началото на проекта, през 2018 г. Foxconn отново води надпревара, за да наеме 260 души, които са необходими за получаването на първия транш от плащания от доходоносния пакет субсидии, който правителството гласува. По време на подбора на кадрите, мениджърите на човешки ресурси са знаели само, че трябва да достигнат заветната бройка, но са нямали много информация каква точно ще бъде длъжностната характеристика на служителите, които наемат. Именно затова и подборът до голяма степен е бил фиктивен. Скоро офисът започва да се пълни с хора, които нямат какво да правят. Мнозина просто седят в неудобните си кресла и гледат Netflix или играят на телефоните си. В даден момент реалността на тяхното положение става невъзможна за игнориране. Много от вече бившите служители си спомнят, че са виждали хора да плачат в офиса. „Най-притеснителното е, когато сте в асансьора с някого и той започва да крещи от нищото. Това, което ги афектира най-много е, че са назначени тук и са принудени да идват на работа, но нямат никаква смисъл и цел. Това са висококвалифицирани и амбициозни специалисти, които имат големи планове и мечти, и искат да дадат всичко от себе си за тях. Не могат да понесат просто да седят и да не правят нищо“, разказва един бивш служител.

„Представете си, че сте назначени на работа, за която не знаете дали изобщо е реална или не. Намирате се нещо като в суперпозиция, пълен парадокс – хем сте назначени на работа, имате работно време и ви се изплаща някаква заплата, макар и ниска, но не вършите нищо. Това е мисъл, която се загнездва в главата ви и не ви дава мира ден след ден“, коментира друг бивш служител. „Всички ние бяхме жертва на една огромна измама на лидерите на Foxconn и президента Тръмп. Това е една от най-пошлите схеми за източване на пари през последния век, която ще остане в историята“, завършва той.

„Това, драги мои, е осмото чудо на света. Бях в него и се каза, че то далеч не е реално. Това е нещо, за което никога няма да мога да разкажа повече освен тук, пред The Verge. Ако започнеш да разказваш такова нещо в приятелска компания, хората започват да те мислят за луд, тъй като не вярват как подобно нещо би могло да се случи реално. И аз не бих повярвал. Как това може да се случи в САЩ и то с подкрепата на Президента?“

Служителите още разкриват, че независимо на каква позиция са били наети, на нито един не му е била представена длъжностна характеристика, а вместо това са били питани какво точно искат да работят в новия офис на компанията.

„Те ни възложиха да създадем бизнес в Уисконсин, да измислим бизнес модел, без значение какъв, просто някакъв бизнес модел, който може да изкарва пари – изобщо не беше задължително да е свързан с електроника“, казва един от няколкото инженери, които се обучават в Тайван в централата на компанията, когато Foxconn ги призовават да ѝ помогнат да реши какво да прави със ситуацията. Той стига до заключение, споделяно от мнозина, които са били присъединени в проекта: „Най-честото недоразумение с Foxconn е, че хората тук смятат, че компанията имаше ясна и мащабна стратегия, преди да стъпи в Уисконсин. Истината е, че ръководството нямаше никакви планове. Трябваше да измисли какво да прави с цялата тази каша в крачка.“

Това състояние на нещата изглежда е било умело прикрито от факта, че Foxconn е давала вид като да прави нещо. Компанията закупува сгради, терени и наема хора. Но тази очевидна работа на парче може да бъде обяснена с факта, че структурата на управлението на компанията е силно сегментирана. Докато изпълнителният директор Гоу казва, че доброто лидерство граничи с диктатурата, неговата империя е твърда голяма, за да може да я управлява сам. Според Джени Чан, асистент по социология в Политехническия университет в Хонг Конг и съавтор на Dying for iPhone, компанията се състои от парциално разделени служители и около дузина „бизнес групи“, всяка от които отговаря за редица продукти. Чан е същият социолог, който разследва условията на труд във Foxconn след поредица от самоубийства на служители още през 2010 г. Тези бизнес групи, за които говори, имат голяма степен на автономия и са отговорни за собствената си рентабилност, а самите те са съставени от по-малки звена, които също работят сравнително независимо, докато правят бизнес и се конкурират с другите субекти във Foxconn.

Макар и в действителност и до днес да не можем да видим осмото чудо на света в лицето на огромната фабрика на Foxconn в Уисконсин, която да отвори хиляди работни места и да остане в историята, можем да го съзрем във факта, че всичко това се е случило в САЩ – под носа на президента Тръмп и много други ръководители. Осмото чудо на света вероятно няма да е сграда или физически обект като останалите седем, а по-скоро човешкият феномен на алчността, уменията за заблуда на масите на определени високопоставени единици, върлия ход на капитализма към непрекъснато изцеждане на финансови средства и склонността на гражданите на една от най-великите сили в света да затварят очи пред нелепостите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари