Къде съхранявате файловете си – в „облак“ или на физически външни носители?

40
2514

Докато външните носители на информация са бързи и разполагате с пълен контрол над данните си, те са склонни към повреда на твърдия диск, щети от природни бедствия и кражби. Има и по-нечупливи, SSD, които са все още много скъпи. Междувременно, решенията за съхранение на данни „в облак“ са надеждни и показват допълнителни ползи, но са свързани с плащане на абонаментни планове. Сравнението, кое решение е по-добро, е дълга и трудна битка. Днес обаче имаме отговор, който съчетава най-доброто от двата свята.

pCloud е сравнително нова на пазара фирма за съхранение на файлове в Облака. Те предлагат решение, което е доста подобно на известните Dropbox, Google Drive, One Drive. До скоро това решение идваше само в 3 форми – безплатна (до 20ГБ), Премиум (500Гб за 4 долара месечно) и Премиум Плюс (2 Тб за 8 долара месечно). Миналата седмица pCloud пуснаха на пазара иновативното си решение – Lifetime на Премиум и Премиум Плюс  – едно плащане, все едно си купувате външен диск, но за облачно пространство с допълнителните му преимущества.

Ето и едно бързо сравнение, базирано на данни:

1Цена – външен хард диск, външен SSD (solid state drive) и pCloud

Видимо цената на добре познатия стандартен външен хард е по-ниска, pCloud Lifetime се позиционира по средата. Отчитаме, че това е цена в момента на покупка, без да отчитаме времето на ползване.

2Издържливост – време на ползване (или така наречената дуракоустойчовост).

Тук добрият стар хард започва да изостава – средна продължителност на живота към 4 години, с 5% шанс да се повреди още първата година – (източник). SSD на практика е нечуплив, защото е една платка с памет, но все пак не издържа на температурни аномалии. Облакът евентуално също има физически носител някъде по света, но за сметка на това информацията му се запазва на няколко отделни носителя и де факто е вечен (pCloud Облакът).

3Сигурност на данните – в този случай и двата физически носителя изостават значително

Веднъж като запазите един файл (и го затворите) няма как да върнете предишната версия. Ако изтриете файл – почти няма връщане (освен с допълнителни програми). Ако носителят е закачен към лаптопа и ви споходи вирус, информацията на него също е застрашена. Проблеми, които не съществуват за облачните услуги – копия на информацията се пазят на няколко сървъра, можете да върнете изтритите си файлове или техните версии до 180 дена назад. И са защитени от вируси и хакери с допълнително ниво на сигурност.

Допълнителните предимства- не носите кабел с вас, имате достъп до файловете си от всички устройства (телефон, таблет, компютър) едновременно, имате вградени функционалности за слушане на музика и за гледане на видео … и не ви тежи още едно нещо в чантата.

С малко думи – дойде времето на новите технологични решения. Долу харда, да живее Клауда!  Най-вече Пи-Клауда!

Платена публикация

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
40 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари