Къде съхранявате файловете си – в „облак“ или на физически външни носители?

41
2313

Докато външните носители на информация са бързи и разполагате с пълен контрол над данните си, те са склонни към повреда на твърдия диск, щети от природни бедствия и кражби. Има и по-нечупливи, SSD, които са все още много скъпи. Междувременно, решенията за съхранение на данни „в облак“ са надеждни и показват допълнителни ползи, но са свързани с плащане на абонаментни планове. Сравнението, кое решение е по-добро, е дълга и трудна битка. Днес обаче имаме отговор, който съчетава най-доброто от двата свята.

pCloud е сравнително нова на пазара фирма за съхранение на файлове в Облака. Те предлагат решение, което е доста подобно на известните Dropbox, Google Drive, One Drive. До скоро това решение идваше само в 3 форми – безплатна (до 20ГБ), Премиум (500Гб за 4 долара месечно) и Премиум Плюс (2 Тб за 8 долара месечно). Миналата седмица pCloud пуснаха на пазара иновативното си решение – Lifetime на Премиум и Премиум Плюс  – едно плащане, все едно си купувате външен диск, но за облачно пространство с допълнителните му преимущества.

Ето и едно бързо сравнение, базирано на данни:

1Цена – външен хард диск, външен SSD (solid state drive) и pCloud

Видимо цената на добре познатия стандартен външен хард е по-ниска, pCloud Lifetime се позиционира по средата. Отчитаме, че това е цена в момента на покупка, без да отчитаме времето на ползване.

2Издържливост – време на ползване (или така наречената дуракоустойчовост).

Тук добрият стар хард започва да изостава – средна продължителност на живота към 4 години, с 5% шанс да се повреди още първата година – (източник). SSD на практика е нечуплив, защото е една платка с памет, но все пак не издържа на температурни аномалии. Облакът евентуално също има физически носител някъде по света, но за сметка на това информацията му се запазва на няколко отделни носителя и де факто е вечен (pCloud Облакът).

3Сигурност на данните – в този случай и двата физически носителя изостават значително

Веднъж като запазите един файл (и го затворите) няма как да върнете предишната версия. Ако изтриете файл – почти няма връщане (освен с допълнителни програми). Ако носителят е закачен към лаптопа и ви споходи вирус, информацията на него също е застрашена. Проблеми, които не съществуват за облачните услуги – копия на информацията се пазят на няколко сървъра, можете да върнете изтритите си файлове или техните версии до 180 дена назад. И са защитени от вируси и хакери с допълнително ниво на сигурност.

Допълнителните предимства- не носите кабел с вас, имате достъп до файловете си от всички устройства (телефон, таблет, компютър) едновременно, имате вградени функционалности за слушане на музика и за гледане на видео … и не ви тежи още едно нещо в чантата.

С малко думи – дойде времето на новите технологични решения. Долу харда, да живее Клауда!  Най-вече Пи-Клауда!

Платена публикация

41
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
13 Коментари
28 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Oceanic815
Oceanic815

Би било справедливо да маркирате статията като „спонсорирана“ според мен. Иначе анализа хич не е лош, въпреки, че аз бих обърнал внимание и на негативите да съхраняваш в „Клауда“ 🙂

Добс
Добс

интересни коментари, за които сме благодарни. След Вашият коментар поискахме статията да бъде маркирана като „спонсорирана“, независимо, че не сме я плащали. Наистина не сме, независимо дали ви се вярва или не. Подайте ни негативите, за да ги поправим. Ако е възможно, естествено.

Негативите са пределно ясни
Негативите са пределно ясни

А именно – собствениците на „облака“ (който реално е просто един ftp сървър с малко по-дружелюбен интерфейс) разполагат с пълен и неограничен достъп до всичките ти лични данни. Т.е. с възможност да ги преглеждат и класифицират, да създават подробен профил на потребителите си, включващ техния електронен адрес, реална самоличност, интереси, предпочитания, физическо местоположение… А за бизнес-потребителите – и счетоводни данни за финансовото положение на фирмата – обороти, печалби, кредити, сключени договори, разработвани проекти, личен състав, планове за развитие… И могат да предоставят срещу съответното заплащане достъп до тези данни на всяко заинтересовано лице. А потребителят има единствено една голяма „честна… Виж още »

Добс
Добс

Едновременно сте прав и не сте прав. Не е лошо човек да си има домашен НАС. Ако може да си го направи и поддържа сам, това е перфектна идея. Лош късмет (като описаната в коментар по-долу от мен, с приятеля ми фотограф) може да се избегне с внимателно манипулиране. Недостатъците на това решение – ако е с хард дискове – евтино, но пък самите хардове са нетрайни, клъстъри се прецакват, хардовете искат ток (т.е. ще се отрази на сметката поне малко). Ако е с ССД – много добро решение, но доста по-скъпо. И двете решения искат някой да ги настрои,… Виж още »

Негативите са пределно ясни
Негативите са пределно ясни

„Бизнес акаунтите идват с по 1ТБ на потребител в акаунта и включено Крипто. Криптирането става при потребителя и никой не може да му види файловете вътре без ключ.“ А клиентската част на вашата програма не ви изпраща въпросния ключ, нали? Честна пионерска или честна комсомолска? 🙂 😀 „Да не говорим, че не бихме „продали“ потребителя си на трета страна, не заради честната „пионерска“, а заради бизнес интересите ни – веднъж да се чуе, че не сме гарант за сигурност на данните, сме веднага извън пазара.“ Само дето потребителят няма как да разбере, че сте му продали данните. Винаги има алтернативи… Виж още »

Добс
Добс

създадох тема във форума : https://www.kaldata.com/forums/topic/263287-pcloud-%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/

Да прехвърлим дискусията там, ако нямате против ? Тук ще стане много дълго и натоварващо.
Бихте ли копирали мнението си там, за да мога да Ви отговоря ? 🙂

Станислав
Станислав

Аз си ползвам https://mega.nz/ – 50GB безплатно от до-о-о-о-оста години! Перфектни са! Препоръчвам ги!

bluewater
bluewater

Мега ми се струва доста бавен с това криптиране. Ползвам го за архив „носталгия“ тоест неща които никога (вероятно) няма да ми потрябват, не искам да ми пречат никъде но през няколко години когато ги преглеждам ме развеселяват. Добър е доволен съм но не го ползвам за ежедневни нужди.

djagi
djagi

Линка изглежда е афилиейт и не че това е нещо лошо, но би било коректно да се съобщи.

Добс
Добс

поздрави за културата на четене. Линка е такъв, за да можем да видим какъв е ефекта на статията в реални размери, без да ползваме външни измерители. Калдата не печели от статията За нас е важно как се възприема съдържанието и продукта. Ако имате забележки и други впечатления, сме отворени за критика.

djagi
djagi

Благодаря! Мисля, че би било добре, да направите тема във форума. Имам един-два въпроса. Регистрирах бизнес акаунт с 30 дена безплатен тест, но не виждам опция да го прекратя, а май прерових всички настройки. Да се регистрира безплатен акаунт през Opera няма проблем, но бизнес акаунта ми даде грешка при регистрацията и се наложи да ползвам Edge. М/би заради адблокърите или друго. Наистина ли pCloud се ползва от такива гиганти като CocaCola, BMW, Shell, UBER и т.н.? pCloud е регистриран в Швейцария, а се предлага от Виваком като облачна услуга… Техен абонат съм, но не съм ползвал pCloud през тях… Виж още »

Добс
Добс

Към въпросите Ви един по един:
– за бизнес акаунта най-просто е да пишете на съпорта или в мейл към мен, за да не давате тук Вашият мейл адрес.
– същото важи и за регистрацията – не би трябвало да има проблем с регистрация през всеки браузър, адблокърите не ни притесняват. Пишете, за да тестваме с вашата конфигурация.
– за Гигантите – наистина 🙂
– Виваком е партньор на pCloud в България.
– за „българската следа“ :

http://computerworld.bg/48373_tunio_zafer_pcloud_sigurnostta_e_najvazhnoto_varhu_koeto_rabotim

http://www.novinite.com/articles/172424/pCloud+Tops+Ranking+of+Bulgaria%E2%80%99s+Most+Successful+Start-ups+in+20157

Надявам се pCloud да ви хареса и да обедините всичките си файлове на едно място. Пишете ни с препоръки и коментари.

Иван
Иван

Е, дайте някаква световна новина, показваща че CocaCola, BMW или Shell ползват pCloud. Това звучи извънредно…. ъъъ интересно да речем на първо време.

merlinofchaos
merlinofchaos

Чети между редовете пие „Ползва се от служители на….“ не „Ползва се от Coca Cola, Shell…“

merlinofchaos
merlinofchaos

Хихи ми пише: „Ползва от служители на Coca Cola и т.н.“ Сигурно има и някой служител на Майкрософт и някой на Гугъл (чистачката примерно), които го ползват в къщи, забравили сте да ги споменете 😉
Така написано сигурно ще привлече малко по-наивните потребители, но мен лично ми прилича на евтина реклама, която по-скоро би ме отблъснала от иначе добрия продукт, който предлагате.

gacko
gacko

те тава е като да си държа рикията при комшията, аре бегай от тука…:)

Добс
Добс

понякога комшията пие уиски. от по-скъпото. и избата ти тече.

Росен Пенев
Росен Пенев

и ти изтриват всички мп3 и лични видео фаилове

Добс
Добс

ами, простичко, не 🙂 защо да трием файлове, особено лични, ако така пълните и ползвате акаунта си по начин, по който и на двете страни е удобно? Е, ако е с наказуемо от закона съдържание…

_nib_
_nib_

Два облака и външни хардове.Тройна защита.

Добс
Добс

Яко !!! Благодаря за лесния пас 🙂 ще Ви отговоря лично, ще се подпиша фирмено. От една страна 2 клауда и външни хардове е наистина добра защита. Зависи колко сте организиран. Лично аз имам 5 клауда и 2 харда. Колко от тях ползвам? Един. Клауд. Единият ми външен хард падна и се счупи в Гуатемала, вътре има над 3 месеца снимки, още не съм ги възстановил, от мързел. Втория хард се мотае някъде у дома, нямам нужда от него, след като си имам клауд. Не го мъкна с мен, не го мисля (особено след случката с първия). Клаудовете – кой… Виж още »

_nib_
_nib_

Затова съм спокоен и карам без антивирусна.

Aymaliev
Aymaliev

Един от плюсовете на диска срещу „клауда“ е, че от диска можеш да си стартираш разни работи като сървъри/хостове, ако се намира на достъпно (domain) място. Един от минусите на такъв диск, обаче е, че струва поне още 15 лв/месец за ток на компютъра до него. Въпреки това lifetime cloud backup за 125$ звучи добре. 500 гб са повече от достатъчни. (Аз в момента ползвам 200 в Мега). Проблема, който виждам, е, че ако искам да ползвам end-to-end encryption (Като при Мега), не знам дали трябва да си купя и pCloud Crypto (или само pCloud Lifetime е достатъчно), което би… Виж още »

Добс
Добс

Всъщност, за този „плюс“ на диска срещу харда Дропбокс му беше намерил цаката – Public Folder с директни download links. Прекрасно решение за статични сайтове. Дропбокс го спряха, ние го пуснахме. Знаем, че не сме измислили топлата вода, но мислим, че е удобство за потребителите. Елате да го тествате, има 7 дена пробен период.

За съжаление, поне в момента, за да ползвате енд2енд енкрипшъна при нас, трябва да си купите и Крипто. Хубавото е, че го имаме и него в Лайфтайм вариант, т.е. еднократна покупка.

Aymaliev
Aymaliev

Това вече прави сметките възможни:
$125 + $125 = ~420лв
В момента плащам по 6 лв на месец. Следователно за 420/6=70месеца, което е по-малко от 3 години ще си избия инвестицията (А пък и ще ползвам два пъти повече пространство).

Zapoznat
Zapoznat

Разбира се че на твърдия диск.
Даже може да се прави копие на още един твърд диск или на някой безплатен клауд.
Но никога не и на такива платени като въпросния.
Гадна и мазна реклама.
kaldata се преобразува на калнаdata

Светльо
Светльо

Нямам нищо против платените публикации стига да не се опитват да ни ги пързулват като новини.

Добс
Добс

Благодарим за позитивното отношение.
Всъщност, както казваме отгоре, имаме и безплатна опция, до 20ГБ.

Алекс
Алекс

Бавно но сигурно всичко се придвижва към облака независимо дали ни харесва или не. Просто цената на пространството няма еквивалент. Обаче няма безплатен обяд, облачния хостинг си избива загубите от инфраструктурата с продажба на масивите от данни на компании за маркетинг и социални проучвания, а на последък и на разработчиците на ИИ. Не че е нещо незаконно но поне за мен е много неприятно. Заради това лични неща като снимки и документи държа на НАЗ (с райд 50 та не е драма с живота на хардовете) който е достъпен само в локален В-ЛАН без уеб достъп. Тъй като не използвам… Виж още »

Zapoznat
Zapoznat

Типичния потребител не ползва NAS-ове, а само по-напредналите. Много малко ползват клаудове. Ползват тези, които си имат безплатно в gmail или dropbox.
Повечето потребители си ползват външни хардове и някои флашки

Добс
Добс

Всъщност, ще се учудите, но доста хора ползват „клаудове“. Просто в България все още не е популярна услуга и се търсят повече безплатните варианти. Но това е нормално – в България електронната търговия проходи едва преди 2-3 години, докато в Западна Европа и САЩ беше факт преди 10. Българинът е недоверчив към световните тенденции. Надявам се това изказване да не обиди някого, то е просот констатация от натрупан опит.

ПП. И аз имам флашка. Просто не я знам къде е 🙂

bluewater
bluewater

Напълно си прав. Но в случая ако вместо „$250“ цената е „250 лв.“ Въобще няма да се замисля и ще си го купа на момента. Продукта ви е качествен но българина купува по евтиния салам. Изборът е между 420 лв. за облака или 160 лв. за харддиск и в този момент везните накланят.

Добс
Добс

Алекс, забавно ми стана колко сте прав, заради случка миналата седмица. Приятел, който е сватбен фотограф, си има собствен НАС с около 5ТБ дисково пространство общо. Закачил на лаптопа си флашка, искал да си форматира я форматира и да сложи нов Линукс на нея. Формат, да… ама форматирал 5ТБ НАС. С много снимков материал на клиентите си. В сервиза му искат 2500лв, за да му възстановят файловете. Та този приятел търсеше решение как да върже НАС-а с Облака, за да има бекъп и на НАС-а. Малко неща са дуракоустойчиви, а моят приятел го знае най-добре, за съжаление. (Ванка, ако четеш,… Виж още »

CBR
CBR

Поздрави на Ванката, но е хубаво човек като не знае за какво говори да си замълчи, още повече като се опитва да рекламира нещо, защото се получава обратният ефект.
Моля за обяснение как може да се форматира NAS-а, без да се влезне в интерфейса му и да се направи от менюто там? Предполагам на някои модели може и през telnet и ssh, но мисля е ясно откъде замириса и какво имам предвид.
Ще се радвам да науча нещо ново – може това да ми е полезно някой ден. Може и да ми помогне да се науча да форматирам шернати директории. 🙂

Добс
Добс

А, как е успял, нямам никаква идея. Аз не ползвам НАС, както казах някъде по-горе, имам 2 харда и флашка, освен клаудовете. Той ме питаше за решение някакво и се оплакваше как искат да го одерат от една известна софийска фирма.
Не рекламирам Ванката, а реално и Клауда не го рекламирам – опитвам се да обяснявам предимствата му, бидейки реален потребител (макар и на заплата в компания с тази услуга).

За Ванката – пишете ми едно съобщение тук или на мейл – ще ви свържа да си говорите за НАС-ове и форматиране – може и той да научи нещо.

merlinofchaos
merlinofchaos

Нещо имам чувството, че или си измисляш или бъркаш NAS (Network atached storage) с външен харддиск (USB Storage)… NAS можеш да форматираш през уеб интерфейса му, но не и директно от операционната система. През операционната система можеш да изтриеш някакви споделени папки, но не и да го форматираш. А повечето NAS-ове имат изкуствено кошче, в което се съхраняват изтритите файлове (което естествено може да се изключи, но тогава сам си си виновен за глупостта)…