Към днешен ден Google плаща повече глоби отколкото данъци

4
764

Изминалата 2018 година бе твърде странна за Google по отношение на разходите. Интернет гигантът е платил повече глоби на Евросъюза, отколкото данъци в САЩ. Това се вижда от годишния финансов отчет на холдинга Alphabet, в който основен участък е Google.

Според отчета, през четвъртото тримесечие на миналата година доходът на компанията е нараснал с 22% и е достигнал $39,28 милиарда. Годишният ръст на дохода е 23% или $136,8 милиарда.

В своя финансов отчет Google е отделил в отчета подточка с име „Глоби от Европейската комисия“. Те са нараснали от $2,7 милиарда през 2017 година на $5,1 милиарда през 2018 година. И още, през първото тримесечие на тази година интернет гигантът трябва да заплати 50 милиона евро на френския регулатор CNIL.

Данъците, които Google е платил през 2018 година общо $4,2 милиарда. Това са около 12% от целия доход на компанията.

Чистата печалба за изминалата една година се е увеличила със сериозните 143% – от $12,67 милиарда до $30,74 милиарда. Главната причина за този ръст е намалената сума на данъците – от $14,5 милиарда на $4,2 милиарда. Причината явно са глобите в разходната част и прехвърлянето на капитала.

Основният пазар на Google си остава САЩ, където се генерират 47% от доходите. На второ място е европейският регион с 31,4%. Google е основната компания на холдинга Alphabet. Целият доход на Alphabet, с изключение на $595 милиона идва от Google.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
ГеоргиdfbgРосица КОПУКОВАEfix Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

И в чий джобове отиват тези глоби за ЕС?

Росица КОПУКОВА
Росица КОПУКОВА

Нищо ново под слънцето. А откъде иначе?

dfbg
dfbg

Проверявайте си числата , които пишете , че нищо не се разбира или просто не пишете това , което не разбирате.

Георги
Георги

Много добре! Който иска да владее целия свят, ще трябва да плаща солени глоби. Откак краварите станаха символ на единия полюс, объркаха света с техните цветни революции, преврати и мигрантски кризи. Явно вече е дошло време всичкото лошо, което са сторили, да се върне обратно при тях като бумеранг…