Към Слънцето се отправи новата сонда Solar Orbiter

0
353

На 10 февруари в 6:03 часа наше време от Кейп Канаверал, Флорида, бе изстреляна ракетата Atlas V, която изведе в космоса космическата сонда Solar Orbiter, разработена от ESA с участието на NASA. През следващите две години тя ще пътува към Слънцето, като по пътя ще направи няколко гравитационни маневри около Венера и Земята, за да може да излезе на необходимата орбита.

Solar Orbiter трябва да остане в орбита в продължение на 7 години. Сондата трябва да прелети близо до Слънцето под такъв ъгъл, че да може да заснеме полярните области, които са неизвестни за учените. Досега нито един космически апарат не е могъл да направи това. Всичко досега изпращани подобни сонди стигаха само до средата на пътя и се връщаха в общата орбита заедно с всичките планети на Слънчевата система.

Когато излезе на необходимата орбита Solar Orbiter ще премине на разстояние 42 милиона километра от Слънцето и ще направи снимки от уникален ъгъл. Плановете са сондата да прелети по-близо до слънцето от всеки друг космически апарат. Това ще даде възможност на учените да решат някои проблеми, които в продължение на десетилетия останаха нерешени. Един от тях е какво се крие зад 11-годишния цикъл на слънчевата активност.

Габаритните размери на Solar Orbiter са 2,5х3 метра при тегло почти 2 тона. Той разполага с 10 специализирани уреда за заснемане полюсите на слънцето, както и за регистриране магнитните данни на звездата и на нейната атмосфера.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари