Към 2020 година всички европейски научни статии ще бъдат със свободен достъп

0
106

При условие, че научната работа е финансирана от държавата или от фондация с държавно участие

 

Платеният достъп до резултатите от научните изследвания, които са финансирани от държавния бюджет, е абсурд. Изглежда съвсем очевидно и логично. Но и до днес научните среди, въпреки всички положени усилия, нищо не могат да направят с могъщото издателско лоби. Абонаментът на гиганти като Elsevier, Taylor & Francis, Springer и Wiley струва от $2 000 до $35 000 само за едно научно списание. САЩ дори заведе дело срещу създателя на безплатния портал за обмен на научни знания Sci-Hub.

За щастие, ситуацията се подобрява. Министрите на държавите от Европейския Съюз, отговорни за науката и иновациите, единодушно приеха проекта за всеобщата европейска инициатива Innovation Principle, която ще сложи край на монопола на списанията върху научните познания. Според новите споразумения, към 2020 година резултатите от всички европейски научни изследвания, които за извършени с държавни средства, задължително ще се публикуват със свободен и безплатен достъп.

Това означава, че всеки желаещ може свободно и безплатно да прочете всяка научна статия, ако тя е финансирана от държавата или от фондация с държавно участие. Към днешен ден това не е така. Безплатен достъп имат само научните колективи и университети, ако библиотеката е платила абонамента за съответния пакет научна преса. В крайна сметка учителите, лекарите и още много други няма как да разберат и познават последните научни постижения в своята област, а университетите харчат сериозни финансови средства за абонаменти.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари