Към 2020 година всяко селище в Европейския съюз трябва да има безплатен Wi-Fi достъп до интернет

3
0

Еврокомисията обеща през следващите 4 години да осигури безплатен Wi-Fi достъп до Глобалната мрежа за всяко селище на Европейския съюз, независимо дали град или село.

 

За тази цел е заделена сума от 120 милиона евро, която ще бъде използвана от местните власти за закупуване на висококачествено оборудване, включително точки за локален безжичен достъп до интернет. При ратифициране на проекта от Европарламента и министрите от страните на ЕС, тези финансови средства ще станат достъпни за усвояване до края на следващата година.

Еврокомисията предвижда към 2025 година за европейските домове да бъде осигурена скорост за теглене на файлове минимум 100 Mb/s, а достъпът до Глобалната мрежа да мине в категорията на така наречените универсални услуги.

 

В сряда, в своя доклад за състоянието на Евросъюза (State of the European Union), президентът на Еврокомисията Жан Клод Юнкер (Jean-Claude Juncker) каза, че веднъж за винаги става възможно да се отмени роумингът, а към 2025 година ЕС да бъде обхванат от бърза 5G мобилна мрежа.

Тези иновации се предлага да бъдат реализирани чрез новия Европейски кодекс за електронните съобщения (European Electronic Communications Code), който ще обедини сега съществуващите четири директиви в сферата на комуникациите: Framework, Authorisation, Access и Universal Service.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

3 коментара за "Към 2020 година всяко селище в Европейския съюз трябва да има безплатен Wi-Fi достъп до интернет"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   нови | стари | оценка