Това е стъпка, която може да направи революция във въздушните боеве. Изследователската лаборатория на ВВС на САЩ (AFRL) сключи договор с компанията Lockheed Martin за проектирането, разработката и производството на високоскоростно лазерно оръжие, което още през 2021 година да бъде инсталирано и тествано на тактически изтребител.

Новото оръжие е част от програмата Self-protect High Energy Laser Demonstrator (SHIELD), основната задача на която е разработването на бордови лазерни системи.

Бордовото лазерно оръжие не е нещо ново. Експериментални лазерни инсталации бяха инсталирани на американските самолети в рамките на стратегическата отбранителна инициатива (US Strategic Defense Initiative) през 1980-те години. Създаването на лазерно оръжие за практическо използване се оказа твърде трудно при самолетите. Получи се нелепа конструкция с химически лазер, която бе толкова тромава, че се наложи да бъде инсталирана в Boeing 747. Но създаването на твърдотелни лазери с оптични влакна промени всичко.

Неотдавна лазерната система Lockheed Martin ATHENA изгори и свали пет 3,3-метрови дронове нарушители с помощта на своите 30 KW лазери ALADIN.

В самолетите ще се използват лазерни оръдия с подобна конструкция. Това са компактни устройства със специални оптични влакна, легирани с редкоземни елементи – ербий, итербий или неодим. Оптичните влакна са гъвкави и дължината на лазера може да достигне хиляди метри, заемайки съвсем малко място.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари