Към 2050 година мощността на вятърните електроцентрали в Европа ще нарасне 25 пъти

3
391

Европейската комисия официално представи обновената „стратегия на офшорните възобновяеми енергийни източници„. Според този нов план Европейският съюз ще увеличи мощността на морската вятърна енергетика 25 пъти в продължение на следващите 30 години. От сегашните 12 гигавата, получавани от морската вятърна енергетика, мощността на тези централи трябва да нарасне до 300 гигавата. Допълнително към вятърните паркове ще бъдат получени още 40 гигавата от приливните електроцентрали. За реализацията на тази глобална стратегия ще бъдат изразходвани около 800 милиарда евро.

Еврокомисията знае, че получаването на 300 GW подобна мощност към 2050 година е много амбициозна стратегия и затова самият процес е разделен на няколко етапа. Засега е утвърден само първият етап – увеличаване на мощността на морските вятърни паркове до 60 GW през следващите 10 години.

В новия стратегически проект специално се подчертава, че по-голямата част от необходимите инвестиции – около 66%, ще бъде използвана за създаването на необходимата мрежова инфраструктура. Останалата част от тази сума ще бъде дадена за изграждането на вятърните турбини и паркове. CNBC съобщи, че по-голямата част от тези парични средства ще постъпи от частни компании. Белгийската асоциация WindEurope вече е поддръжник на новата стратегия. Компанията отбелязва, че за включването към морските електрически мрежи и за увеличаването мощността на крайбрежните вятърни паркове само на първия етап ще е необходима инвестиция в размер на 6,5 милиарда евро.

В представената нова стратегия специално се обръща внимание на новите работни места и на защитата на околната среда. Еврокомисията счита, че новата стратегия ще създаде нови възможности за промишлеността и ще създаде „зелени“ работни места в целия континент.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари