fbpx
14.8 C
София

Ладар Левисън разказа по какъв начин са го накарали да закрие Lavabit

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Собственикът на защитената електронна поща Lavabit Ладар Левисън съобщи подробности, относно съдебния процес, в резултат на който тази електронна поща бе закрита през месец август миналата година.

Lavabit е анонимната пощенска услуга, която използваше Едуард Сноудън в Шереметиево. Поддържа се шифриране на пощата в браузъра, още преди нейното изпращане, като по този начин архивите остават в зашифрован вид. Левисън получил съдебно разпореждане да представи TLS ключовете, но той отказал да го изпълни и изтрил файловете, а шифровъчните ключове унищожил.

Процесът се водил при закрити врати и благодарение на EFF и Американския съюз за защита на гражданските права е станало възможно публикуване на документите по делото.

Всичко започнало с визитата на два агента на ФБР през лятото на миналата година. Те представили съдебно разпореждане за инсталиране на следящо оборудване в сървърите на Lavabit. Ладар се съгласил, още повече, че достъпът е само до шифрована информация и неговите потребители могат да са спокойни. Естествено, след като ФБР разбира, че има достъп само до шифриран текст, нарежда да се предадат TLS ключовете за разшифроване на текста.

Собственикът на Lavabit отказва да ги даде, като се мотивира, че в съдебното разпореждане няма и дума за секретни ключове. Така започва делото срещу Левисън, продължило 38 дни, като в крайна сметка той приключва с бизнеса, с който се занимава от 10 години.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
lavandulata
lavandulata
7 години

Евала на човека, че е предпочел да унищожи ключа вместо да го предаде. Жалко е, че е заплатил за принципите си с препитанието си.

blackbard
blackbard
7 години

Агентите на ФБР сигурно много завиждат на руските си колеги който могат да тормозят руските граждсни както си поискат безнаказано….

Нови ревюта

Подобни новини