Лари Елисън, ексцентричният изпълнителен директор на Oracle е известен с хапливия си език, който много често го използва, за да напада Amazon, големият лидер в облачното пространство.

В началото на миналия месец, Amazon обявиха, че до края на тази година, близо 90% от операциите, за които използват софтуера на Oracle вече ще са пренесени към БД решенията на AWS, Aurora DynamoDB.

„В поредния епизод от „да, да, продължавай да говориш, Лари“, потребителският бизнес на Amazon изключи информационното хранилище на Oracle на първи ноември и се пренесе към Redshift“, написа по това време, шефът на облачните операции в AWS Анди Джаси.

Не му отне много на Елисън да отговори подобаващо на Джаси.

„Ние разполагаме с огромно технологично преимущество по отношение на базите данни спрямо Amazon“, заяви Елисън по време на конференция. „По отношение на технологията, няма начин… кой да е нормален човек да се премести от базата данни на Oracle към тази на Amazon“.

ZDNet припомня, че по време на отминалата годишна среща на Amazon, re:Invent 2018, главният технологичен мениджър в компанията Вернер Фогел обясни защо Amazon са решили да се прехвърлят от софтуера на Oracle към своя собствен, определяйки технологията, която стои в основата повечето релационни бази данни „технология от 90-те“. Тези, които са ориентирани в самия си дизайн към облака, обясни той тогава, представляват база за иновации.

Елисън, на свой ред посочи, че миграцията от БД решенията на Oracle към тези на AWS изискват невероятен разход на средства и представлява изключително сложен процес. „И трябва да си готов да се разделиш с огромни обеми от надеждност, тонове сигурност, тонове представяне. Никой не би, освен самият Джеф Безос, не би издал подобно нареждане: „Искам да се махнем от базата данни на Oracle“, обясни Елисън. Той е уверен, че не само компанията му ще запази пазарния си дял от 50% на полето на релационните бази данни, но и ще го увеличи. Това, според него ще стане възможно, благодарение второто поколение облачна инфраструктура, която Oracle започва да използва и технологията, свързана с автономните БД.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Colombino
Colombino

Няма да е зле като измисляте български превод за термини от английски, да давате оригинала. Писнало ми е да чета при вас за потоци, вместо нишки. Има си неща, които се наричат потоци и ако пишете за тях как ще ги наричате? Сигурно нишки … Сега сте измислили термина „информационен склад“. Само да ви информирам, че информатиката силно различава данни от информация и да се превежда „data warehouse“ като „информационно хранилище“ е доста неграмотно. Така че стига творили български преводи на термини, ако са непреводими и нямат адекватен превод. Има много английски думи, които влизат в една българска и най-добре… Виж още »

въльо
въльо

всеки нормален човек знае какво е AWS, какво има да не разбирате ?

Професора
Професора

Атакувайте го с дислайкове!

Професора
Професора

Джеф Безос е последния човек на тази земя, който се притеснява от „високи разходи“ за миграция от Oracle към амазонски. Така че, Лари, не го мисли, бро! Някак си, мисля си, че ще му стигнат парите в левия чорап за този разход.

Киро
Киро

Не става дума само за Безос. Човека говори за всеки потребител на Oracle,че за да отиде към нещата на Amazon трябва да изхарчи едни луди пари.

PostG
PostG

Кой нормален човек ползва ORACLE все още!?…