Лас Вегас беше ударен от кибератака като е домакин на CES

0
282

Ако сте се интересували от културата на американците, със сигурност се чували лозунга „Каквото се случи във Вегас, си остава във Вегас“. Вероятно неговият автор не е предвидил възможностите за кибератаки. Но точно това се случи в сутрешните часове във вторник, когато екипът за компютърно наблюдение на град Лас Вегас откри, че е бил „компрометиран“.

Градът, който публикува съобщение в социалната мрежа Twitter за атаката, не каза кои системи са засегнати и как се е случило нападението, въпреки че от Las Vegas Review Journal съобщават, че атака може да се е осъществила по имейл. Но определено моментът, в който това се случи не е никак добър…

Докато атаката беше в ход, Лас Вегас се подготвяше за официалния старт на най-голямото събитие в света на потребителската и бизнес електроника Consumer Electroinics Show или CES 2020. Събитието, което както знаете отразяваме ежегодно, е една от най-големите конференции на територията на САЩ. Миналата година CES привлече повече от 175 000 души и над 4 400 компании представяха продуктите си. Повече от половината от компаниите от класацията на Fortune 500 участват, включително и технологичният гигант Samsung, който тази година показа своя 292 – инчов телевизор под прякора The Wall (Стената), робот „спътник“, наречен Ballie, и нова технология за изкуствен интелект от дъщерното дружество Neon, наред с много други неща.

Атаката дойде, тъй като градове в цялата страна страдат от хакерски натиск, като обикновено повечето от нападенията целят да заключат компютърните системи и да искат откуп за тях от притежателите им. Повече от 70 държавни и местни правителства в САЩ бяха атакувани миналата година, според данни от информационната компания Barracuda Networks. Правителствата са основните цели на хакерите, съставляващи две трети от всички документирани компютърни атаки на територията на САЩ миналата година. Зловредният софтуер е засегнал болници, частни предприятия, университети и някои институции.

Ефектите върху населението могат да бъдат „катаклизмични“, както каза един служител в Ню Йорк, като потенциално претоварват и изваждат от строя комуникационните канали, прекъсват достъпа до важни файлове и вътрешни системи и забавят градските служби за управление на разрешителни, регулации и много други. Местните власти често предпочитат да плащат исканите от хакерите откупи, за да получат обратно достъп до своите системи, вместо да харчат потенциално милиони долари за възстановяване на изгубената информация.

Изглежда, че градската управа на Вегас е нападната по-рано. В рамките на един ден правителството заяви, че служителите му по сигурността и информационните технологии са обявили, че атаките имат потенциал да доведат до пагубна ситуация. Градът заяви, че не вярна да има изтекли или изгубени данни от системите.

Дейвид Риггълман, директор по комуникациите на градската управа, заяви в изявление, че все още не знаят кой е виновен за нападението.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за