Легендарният компютърен производител Dell се завърна на борсата в петък, почти 6 години след като основателят и изпълнителен директор на компанията Майкъл Дел я направи частна. Изкупувайки акциите на Dell, тогава той извърши най-голямото изваждане на борсата от началото на финансовата криза през 2008 г. насам.

Сега Dell отново се търгува на стоковата борса в Ню Йорк със символа DELL. Обратното изкупуване на акциите на Dell и на софтуерната компания VMWare, в която Dell държи дял от 81 процента, е на стойност 24 милиарда долара.

Изкупуването помогна на Dell да заобиколи традиционния процес по първоначалното излизане на борсата, който вероятно щеше да е далеч по-сложен. Причината: инвеститорите и регулаторите със сигурност щяха да искат да знаят повече за плановете на компанията да се справи с огромния си дълг от 52.7 милиарда долара. В момента Dell се оценява на 16 милиарда долара.

Dell беше разглеждана като модел на иновации в РС бизнеса в началото на миналото десетилетие, благодарение на добрите си отношения с азиатските доставчици, както и на това, че бе сред пионерите на онлайн поръчките на РС-та с конфигурации по поръчка. Тя обаче пропусна големия преход на индустрията към таблети, смартфони и други мобилни устройства. В резултат, към 2012 г. продажбите ѝ вече възлизаха на под 10 процента дял от РС пазара.

Това накара Майкъл Дел да я извади от борсата и да я трансформира от производител в доставчик на ИТ услуги от софтуер и сървъри до мрежи и киберсигурност.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
10 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
12 Автори на коментарите
Иванsesubez imeКим Чен УнТруеMacedonec Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
saentist
saentist

Някой спомня ли си защо си изкупиха акциите, и какво последва след това.

woll
woll

Изкупиха чрез дълг залязващ бизнес и всяка година са на загуба
имат 55 млрд дълг
а “струват“ 16 млрд.
И продадоха сумати софтуерна подления за да платят на банките дългове.

последва – огромна загуба(можеха да шътнат прескъпо акците на този умрял бизнес на някой пенсионен фонд)

Сега драпат за борсата
ама борсата е в свободно падане.

Явно банките с ги принудили да ходят на борсата
за да смъкнат колкото може повече от продажбата на акции на фантазиори влюбени в компоти.

woll
woll

Легендарният производител Dell

Никога не са произвеждали нищо – поръчват китайски компоти от фокскон и прозорци от m$.

woll
woll

сео-то на ibm опита да направи източването ала майкъл делл чрез емс обаче 2 големи акционери съдят ibm заpди решението да плати 34 млрд за red hat. сео-то на hp източи hp чрез autonomy(11 млрд) после се оказа че не струва нищо.Сео е предупреден с официално писмо че аutonony e гиганска измама обаче като е взел подкупа . Продължението е интересно : Компанията micro focus с 380 мил капитал успя да купи autonomy + дp ”активи” от hp за 9 млрд ?? Магия 380 мил – 9 млрд Така измамата autonomy пак стана публична под деуго име и се търсят… Виж още »

tv entertainment
tv entertainment

Dell e почти същият треш като HP! Стойте надалеч от тези боклуци за да си опазите парите и нервите от щети.

хмммм
хмммм

Това да го беше написал за дръвчетата Vaio или за машините на Acer и Asus – да ти повярва човек. Както и за IdeaPad и ValuePad на Lenovo. Ама точно пък за двете най-добри фирми в бранша – Dell и HP да напишеш такава простотия, и то в компютърен форум? Явно още ти миришат краката за лаптоп от XPS- или М-серията на Dell или за workstation Dell Precision. Да не говорим за сървърния сегмент, където HP и Dell на практика са без конкуренция.

моентарът ми очаквал модераСТия :)
моентарът ми очаквал модераСТия :)

Toвa дa гo бeшe нaпиcaл зa дpъвчeтaтa Vаіо или зa мaшинитe нa Асеr и Аѕuѕ – дa ти пoвяpвa чoвeĸ. Kaĸтo и зa ІdеаРаd и VаluеРаd нa Lеnоvо. Aмa тoчнo пъĸ зa двeтe нaй-дoбpи фиpми в бpaншa – Dеll и НР дa нaпишeш тaĸaвa глупост, и тo в ĸoмпютъpeн фopyм? Явнo oщe ти миpишaт ĸpaĸaтa зa лaптoп oт ХРЅ- или M-cepиятa нa Dеll или зa wоrkѕtаtіоn Dеll Рrесіѕіоn. Дa нe гoвopим зa cъpвъpния ceгмeнт, ĸъдeтo НР и Dеll нa пpaĸтиĸa ca бeз ĸoнĸypeнция.

Иван
Иван

Прав е. Имах Дел, скъп… И се оказа боклук. После HP. Пак скъп боклук, който обаче ми скъса нервите. И си взех Acer и още съм с него. Факт!

Ким Чен Ун
Ким Чен Ун

Байкал ще смачка всички! Россия е велика!

Сипете водка!

Шакарон
Шакарон

Посмях се, да си жив и здрав!

Ким Чен Ун
Ким Чен Ун

Никакви шеги повече, ще ти пратим танковете.

Да дойдат танковете, favr ще ги докара.

ТруеMacedonec
ТруеMacedonec

„Тя обаче пропусна големия преход на индустрията към таблети, смартфони и други мобилни устройства.“

🙂

bez ime
bez ime

Дълговете на Майкъл Дел идват от закупуването обратно на компанията Дел. Тъй като нямаше толкова пари, той взе заеми от най-големите компании като МС, Оракъл и т.н. по няколко милиарда, но основните пари дойдоха от инвестиционен фонд Silver Lake. Ако се погледне от близо един от основателите бивш финансов министър на Америка! Все пак хората си искат парите или искат да инвестират някъде така че тези от Wall Street използват американските закони (ако не се лъжа трябва да се връщат по няколко милиарда на година официално) и натискат да видят парите, реално (лично мнение) са натиснали Дел да излязат на… Виж още »

sesu
sesu

finance.yahoo.com/quote/DVMT/balance-sheet?p=DVMT

Пасиви(Дългове) – 107 млрд

придобивани на dell – 25 млрд
придобиване на 80% от емс – 67 млрд
–––––––––––
общо – 92 млрд

Дължи 107 млрд с 15 млрд повече от колкото е „взела“ .

sesu
sesu

Net Tangible Assets -59,3 млрд

Те и не крият че са ФАЛИРАЛИ – чистите активи(NTA) са -59,3 млрд

Дължът 59 млрд повече отколкото имат активи.

Имат goodwill/intagibles – 68 млрд(сумите за придобиването на dell/emc си седят като актив , а те са платени )

еврейски сметки :
-59,3 струва +16млрд на борсата ??