Легендарният компютърен производител Dell се завърна на борсата в петък, почти 6 години след като основателят и изпълнителен директор на компанията Майкъл Дел я направи частна. Изкупувайки акциите на Dell, тогава той извърши най-голямото изваждане на борсата от началото на финансовата криза през 2008 г. насам.

Сега Dell отново се търгува на стоковата борса в Ню Йорк със символа DELL. Обратното изкупуване на акциите на Dell и на софтуерната компания VMWare, в която Dell държи дял от 81 процента, е на стойност 24 милиарда долара.

Изкупуването помогна на Dell да заобиколи традиционния процес по първоначалното излизане на борсата, който вероятно щеше да е далеч по-сложен. Причината: инвеститорите и регулаторите със сигурност щяха да искат да знаят повече за плановете на компанията да се справи с огромния си дълг от 52.7 милиарда долара. В момента Dell се оценява на 16 милиарда долара.

Dell беше разглеждана като модел на иновации в РС бизнеса в началото на миналото десетилетие, благодарение на добрите си отношения с азиатските доставчици, както и на това, че бе сред пионерите на онлайн поръчките на РС-та с конфигурации по поръчка. Тя обаче пропусна големия преход на индустрията към таблети, смартфони и други мобилни устройства. В резултат, към 2012 г. продажбите ѝ вече възлизаха на под 10 процента дял от РС пазара.

Това накара Майкъл Дел да я извади от борсата и да я трансформира от производител в доставчик на ИТ услуги от софтуер и сървъри до мрежи и киберсигурност.

Абонирай се
Извести ме за
guest
15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари