Линукс контейнерите влизат в Windows Server

12
29

Патрик Ланг, старши програмен мениджър за Windows Server обяви в публикация в един от блоговете на Microsoft, че следващата версия на сървърната операционна система, под номер 1709, ще поддържа Линукс контейнеризация. Този ход на компанията идва скоро след включването на възможността потребителите на бета версията на Windows Server да изпробват Линукс дистрибуции посредством Windows Subsystem for Linux (WSL).

„Знаем, че разработчиците желаят да управляват всякакъв вид контейнери, без значение Линукс или Windows са, на една и съща машина. Тълпата полудя, когато съобщихме новината по време на Dockercon по-рано тази година и това ни показа какво желание има това да се случи. Тази характеристика използва Hyper-V изолация за стартиране на Линукс ядрото с точно толкова от операционната система, колкото да попомогне поддръжката на контейнери“, обяснява Лонг. Той споделя, че Microsoft са работили в тясно сътрудничество с Линукс общността и с хората от проект Moby, на чиято технология се базира Docker.

Повече за инициативата и как да активирате въпросната характеристика, може да разберете тук и тук.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
9 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
6 Автори на коментарите
КоментарКалинMicromekspokoRens1o Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
SuSe
SuSe

Тия мизерници няма да се спрат докато не удушат всичко де що не е Microshit!

Rens1o
Rens1o

Споко, все някога стадото може и да се пробуди. Все някога…

spoko
spoko

Не очаквайте от нормалните Линукс администратори да използват тази простотия, още по-малко редовите Уиндоус юзери. Дед он ърайвал

Калин
Калин

Що бе? Ако искаш да ползваш Azure? Качваш си контейнера и си свиркаш. Отдолу Windows Server + Hyper-V. Примерно де.

Коментар
Коментар

то щото azure нема алтернативи..

Калин
Калин

Понежа аз твърдя, че нема алтернативи…

Коментар
Коментар

понеже според мен се изказваш неподготвен за втори път – докажи

Калин
Калин

Муче, никъде не твърдя, че няма алтернативи. Опонирам на колегата, който твърди, че няма Лин админ, който да го направи. Примерът, който давам е, че ако хора, взимащи решения над теб, решат, да ползват Аzure, тогава админа може да ползва тази конфигурация. Явно не си дорасъл да изживеш подобна ситуация.
От гледна точка на Microsoft облакът е основен бизнес и възможността да операрита там Лин контейнери е напълно рационална.
Кажи сега, къде говоря, че няма алтернатива?

Коментар
Коментар

е па в горното кво „твърдиш“.. по-отгоре „ако искаш да ползваш“, което нема нищо общо с „трябва да ползваш“. Разбира се, че има и такъв вариант да ти „наложат“, но този вариант може да го видиш 99% само в България, където това решение може да вземе някой неграмотен но амбициран да „пести“ (това затвърждава мнението ми, че обикаляш по фирмите да предлагаш решенията на меките). В чуждестранните средни и големи фирми, където има изградена йерархия 1. имат вече изградена политика 2. ясно разделение на длъжностите т.е. горопосочената ситуация е почти невъзможно да се случи. Немам намерение да се надхващам, нито… Виж още »

Калин
Калин

Къде може да го видиш и къде не – не е релевантно. Още веднъж, понеже много пишеш, а нищо не казваш – никъде не твърдя, че Azure няма алтернатива. Отбелязвам единствено тази възможност. Дали на теб ти харесва или не, това също не е релевантно 😀

Коментар
Коментар

имаш ли нужда от лекар ? сам не може да си прочетеш написаното …или да го осмислиш ? 😀

Micromek
Micromek

Напоследък Микромеките усилено се опитват да спечелят симпатиите на Линукс общността, но няма да се получи. Защо да използвам орязаното подобие на Линукс в Уиндоус като мога да си инсталирам нормален Линукс и да си върша работата на спокойствие?