Линус Торвалдс за MacBook с чипа Apple M1: „Много бих искал такъв, но ако работеше под управлението на Linux“

11
5838

След анонса на новите лаптопи на Apple базирани на ARM чиповете M1, във форума Real World Tech зададоха въпрос на създателя на Linux ядрото Линус Торвалдс, какво мисли за новите лаптопи на Apple. Отговорът се оказа съвсем предвидим и не особено ласкателен за корпорацията от Купертино.

Линус Торвалдс много топло се изказа за 11-инчовия Apple Air отпреди 10 години (с процесор на Intel), но с този лаптоп е възникнала твърде конфузна ситуация. Техническата поддръжка на Apple толкова дълго е сменяла повредения дисплей, че Линус се прехвърлил към по-мощните лаптопи явно на друг производител.

„Много бих искал да имам такъв“ – пише Торвалдс по отношение на лаптопа на Apple. базиран на новия ARM чип M1, “ но само ако работеше под управлението на Linux“.

Малко по-нататък Линус отбеляза, че че от времената, когато е използвал лаптоп на Apple, корпорацията още повече се е отдалечила от поддръжката на Linux.

„Apple без проблеми стартира и използва Linux в своя електронен облак, но техните лаптопи не правят това“ – отбелязва авторът на Linux. „Отдавна чакам да излезе лаптоп с ARM процесор, на който може да работи Linux. Новият Air би бил почти идеален, ако не бе операционната система. Нямам време да се занимавам с това и не възнамерявам да се боря с компаниите, които не искат да помагат“.

Торвалдс каза още че основният проблем с M1 е интегрирания графичен ускорител, за което едва ли ще има драйвери и поддръжка за Linux, а Apple едва ли ще публикува необходимата техническа информация, за да бъде създаден свободен драйвер за графичното ядро на M1.

4 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари