Литва премахва продуктите на Kaspersky от критични обекти

4
71

Литва последва примера на САЩ и налага забрана за използването на продуктите на руската антивирусна компания Kaspersky Lab, предава AFP.

Става дума за обекти от критичната инфраструктура, финансови системи, енергийната и транспортната система. В специално изявление за пресата местните власти съобщават, че продуктите на руската компания представляват потенциална заплаха за националната сигурност на страната. Отговорните лица за поддържането на IT отделите в съответните обекти трябва да преминат към използването на продукти на друга компания в кратък срок, допълват от местното отбранително министерство. Агенцията цитира скорошно изказване на шефа на разузнаването на прибалтийската република, който изрази мнение, че Kaspersky „понякога е използвана като играчка в ръцете на администрацията на руския президент Владимир Путин“.

Както вероятно си спомняте, тази есен американските медии разпространиха информация, че Kaspersky Lab и основателят ѝ, Евгений Касперски действат в тясно сътрудничество с Кремъл. Руската компания беше обвинена и за кражбата на конфиденциална информация от домашния компютър на служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС). Последваха и конкретни мерки, включващи забраната за използването на продуктите на Kaspersky в американски федерални системи. Междувременно, Касперски на няколко пъти опита да защити себе си и компанията, като даже предложи да предостави пълен достъп до изходния код на продуктите на компанията. Отговор не последва, което и провокира шефът на руската компания да подаде иск в американски съд срещу отказа на Вашингтон да му даде правото да се защити.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари