Лицевото отключване на Google Pixel 4 ще работи, дори ако очите ви са затворени

4
551

Google потвърди, че ще използва иновативна система за лицево сканиране и отключване на лица в своя нов флагман Pixel 4, която ще позволи на устройствата да сканират и разпознават собственика им, дори ако очите му са затворени.

Един експерт по сигурността заяви, че това би било значителен проблем, който може да направи устройствата уязвими за неоторизиран достъп.

За сравнение, системата за идентификация чрез Face ID на Apple проверява мимиките, лицевите жестове и движението на очите на потребителя, за да потвърди, че това действително е той, а не негово изображение, с което разпознава собственика на устройството, преди то да бъде отключено.

Google каза в изявление:

„Лицевото отключване в Pixel 4 отговаря на изискванията по сигурността и е биометрично издържано“.

В прес съобщението преди старта, продуктовият мениджър на устройствата Pixel Шери Лин каза:

„Всъщност в света има само две наистина сигурни системи за лицево отключване – едната е на Apple, другата е наша“.

Във вторник BBC News тества функцията Face Unlock на новия Pixel 4.

Използвайки настройките по подразбиране, телефонът все още се отключва, когато очите на потребителя са затворени. Това ще рече, че ако някой има физически достъп до устройството ви, той ще може да го отключи дори когато спите, ако просто го приближи пред лицето ви.

Изображенията на Pixel 4 изтекли преди старта показаха, че в настройките ще има надпис: „Изисквай очите да са отворени при лицево отключване“.

Тези настройки обаче не присъстват в мострените бройки, които са получили BBC News за предварително тестване.

„Ако някой може да отключи телефона ви, докато спите, това е един наистина голям проблем със сигурността“, казва експертът по киберсигурност Греъм Клули.

„На практика, това може да бъде всеки – дете, партньор, приятел или просто гост. Всеки може да отключи телефона ви докато спите, като просто го постави пред лицето ви“, допълва експертът пред BBC News.

„Не бих доверил личните си данни и кореспонденция на такъв телефон“.

В уеб сайтът за поддръжка на Pixel 4 на Google се казва, че всъщност фактът, че телефонът може да се отключва при затворени очи е пропуск и уязвимост само в някои бройки на Pixel 4, а ако някой притежава уязвима такава, то на тях се препоръчва да деактивират отключването чрез разпознаване на лицето, ако искат да са напълно спокойни.

Google обещава пред BBC News, че Face Unlock не дава възможност на някого да отключи телефона ви чрез ваша снимка, или с лика на някой, който прилича на вас.

Официалният старт на продажбите на устройството ще започне на 24-ти октомври.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
pedro
pedro

По-голям проблем от отключването е, че можеш да потвърждаваш плащането с лицевото разпознаване или да отключваш банкови приложения. Тва, ако не е сигурно, че си ти, вече си е сериозна грижа, особено ако не си запознат с „дупката“ и разчиташ, че всичко е точно. Аз лично го спрях веднага на айфона, защото малкия избира някакво платено приложение и ми навира телефона в лицето, което автоматично му позволява плащането. Единствената „защита“ беше, че всъщност трябва да натисне копчето за заключване два пъти и беше въпрос на време да го разбере (то излиза даже една анимация подсказка). Да не говорим, че бързо… Виж още »

Звездоброец
Звездоброец

Добавянето на ново лице не иска ли паролата? Иначе iPhone отдавна има този проблем с multi-user употребата, нарочно не го решават за да стимулират продажбата на допълнителни у-ва.

Срещу наркотиците
Срещу наркотиците

Е туй ней добре!

bluewater
bluewater

И като заспи половинката – хоп телефончето пред лицето и скандала готов.