fbpx
-1.2 C
София

Лицевото отключване на Google Pixel 4 ще работи, дори ако очите ви са затворени

Най-четени

Google потвърди, че ще използва иновативна система за лицево сканиране и отключване на лица в своя нов флагман Pixel 4, която ще позволи на устройствата да сканират и разпознават собственика им, дори ако очите му са затворени.

Един експерт по сигурността заяви, че това би било значителен проблем, който може да направи устройствата уязвими за неоторизиран достъп.

За сравнение, системата за идентификация чрез Face ID на Apple проверява мимиките, лицевите жестове и движението на очите на потребителя, за да потвърди, че това действително е той, а не негово изображение, с което разпознава собственика на устройството, преди то да бъде отключено.

Google каза в изявление:

„Лицевото отключване в Pixel 4 отговаря на изискванията по сигурността и е биометрично издържано“.

В прес съобщението преди старта, продуктовият мениджър на устройствата Pixel Шери Лин каза:

„Всъщност в света има само две наистина сигурни системи за лицево отключване – едната е на Apple, другата е наша“.

Във вторник BBC News тества функцията Face Unlock на новия Pixel 4.

Използвайки настройките по подразбиране, телефонът все още се отключва, когато очите на потребителя са затворени. Това ще рече, че ако някой има физически достъп до устройството ви, той ще може да го отключи дори когато спите, ако просто го приближи пред лицето ви.

Изображенията на Pixel 4 изтекли преди старта показаха, че в настройките ще има надпис: „Изисквай очите да са отворени при лицево отключване“.

Тези настройки обаче не присъстват в мострените бройки, които са получили BBC News за предварително тестване.

„Ако някой може да отключи телефона ви, докато спите, това е един наистина голям проблем със сигурността“, казва експертът по киберсигурност Греъм Клули.

„На практика, това може да бъде всеки – дете, партньор, приятел или просто гост. Всеки може да отключи телефона ви докато спите, като просто го постави пред лицето ви“, допълва експертът пред BBC News.

„Не бих доверил личните си данни и кореспонденция на такъв телефон“.

В уеб сайтът за поддръжка на Pixel 4 на Google се казва, че всъщност фактът, че телефонът може да се отключва при затворени очи е пропуск и уязвимост само в някои бройки на Pixel 4, а ако някой притежава уязвима такава, то на тях се препоръчва да деактивират отключването чрез разпознаване на лицето, ако искат да са напълно спокойни.

Google обещава пред BBC News, че Face Unlock не дава възможност на някого да отключи телефона ви чрез ваша снимка, или с лика на някой, който прилича на вас.

Официалният старт на продажбите на устройството ще започне на 24-ти октомври.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини