Лични данни и телефони на повече от 533 млн. Facebook потребителя изтекоха в хакерски форум

22
5009

Хакери публикуваха безплатно база с телефонните номера и редица лични данни на повече от 533 милиона потребители на най-голямата социална мрежа Facebook. Информацията разкри Bussines Insider. От изданието преглеждат и анализират данните, но не съобщават къде точно е публикувана базата, както и колко хора вече са я свалили.

За сигнала първи е съобщил специалистът по киберсигурност Алон Гал. Той открил изтеклите данни още през януари, когато потребител в същия хакерски форум рекламира автоматизиран бот, който може да предостави телефонни номера за стотици милиони потребители на Facebook в замяна на известно заплащане.

Сега обаче цялата база се предлага напълно безплатно

Според специалисти са засегнати акаунти от 106 различни държави, като повече от 32 милиона от тях са потребители от САЩ, 11 милиона от Великобритания и 6 милиона от Индия. В изтеклата информация се съдържат телефонни номера, кратки имена във Facebook, пълните имена на потребителите, местоположение, дата да раждане, биографични данни, а в някои случаи и адреси на електронни пощи. Допълнителна проверка показа, че данните от България са за малко над 430 000 акаунта.

Тук можете да проверите в специално създаден инструмент дали сте сред засегнатите.

Случайна проверка на част от записите показва, че те са напълно достоверни. Първият съобщил за базата данни – Алон Гал, технически директор на фирмата за IT сигурност споделя също, че е проверил автентичността на поне част от данните, като ги е сравнил с телефонните номера на хора, които познава и те са истински.

Изтеклите данни биха могли да предоставят ценна информация на киберпрестъпници, които използват лична информация на хората, за да се представят за тях или да ги измамят, за да предадат идентификационните данни за вход, според Гал.

От социалната мрежа все още не са отговорили на множеството искания за коментар на новината и не я потвърждават или обясняват официално, но според източник на Bussines Insider базата данни с потребители е свалена през 2019 г. след пробив, за който социалната мрежа вече съобщи, че е оправен.

4.1 9 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
22 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари