Етичната комисия при съвета на британския премиер Тереза Мей настоява социалните медии да бъдат подвеждани под отговорност при показване на нелегални съдържание и в случаи на други инциденти и злоупотреби, предава Ройтерс. Понастоящем социалните мрежи не се държат отговорни за представяне на страниците си на нелигитимно съдържание, се заявява в доклад на Комисията по стандарт на обществения живот към кабинета на британския премиер-министър.

„Широката употреба на социалните медии е сред най-важните фактори за разпространението и увеличаването на застрашаващо поведение в последните години. Комитетът е сериозно загрижен от ограничената заангажираност на компаниите зад тези медии в справяне с проблемите“, гласи част от заключението в доклада. Според него, макар и опасното поведение в публичния живот да не е от днес, размерът и интензитета на сплашващо и застрашаващо живота на другите поведение вече представлява заплаха за демокрацията във Великобритания.

Документът отбелязва, че жените, етническите малцинства, представителите на гей обществата и трансесксуалните политически кандидати са диспропорционално значително повече цел на сплашване. Платформи, като YouTube, Twitter и Facebook нееднократно не се съобразяват с исканията за сваляне на нарушаващи нормите съдържание.

И ако мислите, че въпросната комисия се е загрижила за десетките деца, които стават обект на онлайн тормоз в социалните мрежи, грешите. Semi-Partisan Politics прави дисекция на доклада и открива смущаващи редове. Като например това, че за сплашване или обида на кандидат за британския парламент се предлага отнемане на правото за гласуване и премахването им от електоралните списъци. Защо това е важно или пък не е? Колкото повече се увеличава населението на света, толкова по-малък става той и ако политиците в една страна решат с успех да прокарат подобни мерки, то техните „събратя“ от други части на света, ще се качат на влакчето скоро. Усилията на политическата класа да дестабилизира и подкопае основите на Интернет дават все по-добри резултати и е въпрос не на „дали“, а на кога, Мрежата ще бъде превзета тотално от силните на деня.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

Оруел

Във времената на повсеместна лъжа да казваш истината – това е екстремизъм.

Анонимен
Анонимен

Оруел

Има ситуации, в които
«неправилните» възгледи
са по-искрени от «правилните».

Mee
Mee

въпрос e не „дали“, а на кога,
Мрежата ще бъде превзета тотална от силните на деня.

АхОх
АхОх

Нищо ново от което да се страхуваме – винаги силните на деня правят каквото си поискат и превземат слабите. Пиша коментара, защото повечето новини целят да влеят страх и стрес в душите ни. Толкова малко новини са написани с цел просто да ни информират и да ни вдъховят – почти винаги резултата е стрес, страх и несигурсност. Пример за това как е и какво би било хубаво да е: 1. Биткойна ще срине финансовата система – а може – алтернативна валута стана част от живота и държавите се опитват въведат регулации и ще отнеме време. 2. Операционни системи хакнати –… Виж още »