Лоши новини от Китай: инкубационният период на коронавируса е до 24 дни

14
6911

Китайските медицински специалисти изследващи новия коронавирус откриха, че неговият инкубационен период не е максимум 14 дни, както се считаше досега, а от 3 до 24 дни. Това означава, че всички, които са били в карантина за две седмици и изписани като здрави, всъщност могат да са носители на вируса. Те могат да се разболеят отново и са потенциално заразни за околните.

Съавтор на изследването, което показа новият инкубационен период, е доктор Чжун Наншан. Именно той първи откри коронавируса SARS през 2003 година и бе назначен за водещ консултант по управлението на текущата криза с коронавируса 2019-nCoV. Сега започват проверките на резултатите, получени от китайския медицински екип, но като се има предвид техния опит, изключено е да са допуснали грешка.

Това означава, че препоръките на СЗО за спазване на карантина в продължение на 14 дни за всички контактували с болни от 2019-nCoV, просто са неефективни. Вирусът може да се появи след до 10 дни от изписването и след карантината, като през това време човекът е потенциално заразен за всички наоколо.

Изследванията на Чжун Наншан и неговите колеги се базират на данните от 1099 пациента с коронавируса от 522 болници в 31 провинции на Китай. От тях само 1,18% са се заразили от природата. Всички останали пациенти са се заразили с вируса 2019-nCoV от контакт с хора от град Ухан, който стана огнището на вирусната епидемия.

Засега СЗО няма реакция на това изследване и не е потвърдила новия инкубационен период на коронавируса 2019-nCoV. Всички държави, в които са въведени карантини, използват 14 дневен срок.

Уеб изданието Sina публикува изказването на китайския академик Уан Чен, който заяви, че „положителен резултат при лабораторните изследвания вярно се отразява при от 30 до 50% от заболелите“. Като добавим и инкубационния срок от 24 дни, по време на които вирусът е все още заразен, но не се проявява, то официалната статистика на китайските власти за броя заболели от 2019-nCoV дори и приблизително не прилича на истина.

Косвено доказателство за това, че епидемията в Китай не е под контрол и властите се опитват да овладеят ситуацията е, че започнаха масови уволнения на чуждестранни пилоти. Това може да означава, че китайските авиокомпании не се и надяват за възстановяване на предишния трафик на полетите през следващите 6-8 месеца. В противен случай тези с тези уволнения ще трябва да се плащат големи обезщетения, а това не е икономически изгодно.

Според публикуваните преди няколко часа статистики на китайските медици, към днешен ден броят на починалите от китайския коронавирус прехвърли психологическата бариера от 1000 души – те вече са 1018. За първи път за едно денонощие са починали над 100 души – те са 108. Броят на заразените е 43 109 души. От болниците са изписани 4062 оздравели.

Китайските компании поискаха от местните банки кредити в размер на $8 милиарда, за да се справят със загубите от епидемията. Xiaomi например, поиска кредит от $716 милиона.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари