Лошото време намалява пробега на електромобилите

15
1332

Полярният вихър миналия месец бе особено груб за притежателите на различни марки електромобили.

Необичайно ниските температури в САЩ дадоха повод за провеждане на изследване функционалността на електромобилите, което показа, че подгряването на купето през зимата, когато температурата пада под -5 градуса по Целзий, осезателно намалява пробега на електрическите автомобили.

В рамките на изследването, проведено от организацията ААА, бяха проверени пет популярни марки електромобили при три различни температури на околната среда, с използване и без използване на системата за отопление, вентилация, както и на системата за климатизация на въздуха.

В изследването са тествани електромобилите BMW i3s, Chevrolet Bolt EV, Nissan Leaf 2018, Tesla Model S 75D и Volkswagen e-Golf от 2017 година. За всеки модел е измерен пробега и наличната енергия при температура на околната среда −7°C, 24°C и 35°C, при включено и изключено подгряване на купето, седалките, волана и т.н, както и при включена и изключена климатична система.

Тестовете показаха, че при при падане на температурата до −7°C и при включено отопление на купето, пробегът намалява средно с 41%.

Когато не се използва отоплението, а само климатичната система, пробегът на електромобила намалява значително по-малко. При −7 °С пробегът намалява с 12%, а при 35 °С с 4% (без климатик). При използването на климатик, при 35 °С, пробегът намалява със 17%.

Изследването съвсем логично показа, че системата за отопляване на купето много повече намалява пробега на електромобилите в сравнение с вградения климатик.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
9 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
ДимитъробонгоimeLogoВладо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
saentist
saentist

Високо КПД на задвижването води до нисък комфорт и пробег при промяна на климатичните условия, нищо ново.
зимата и лятото климатика смуче енергия
Преди 130 години все пак първия автомобил е бил електрически, защо ли не е станал масов.

Жокер: туба ток няма как.

ime
ime

Питай фащ и арабите, те ще ти обяснят защо.

pedro
pedro

Много прозорливо. И на бензиновия ми автомобил разхода се качва с 20-30% при много студено време.

Тахтун
Тахтун

Не е съвсем вярно – ако караш дизелова кола 5-10 км, да, но ако караш над 25км разходът нараства с не повече от 8%. Ако пък караш 2-3 км нараства с 50%, защото съвременните дизели загряват много бавно, поради оптимизирания процес на горене. Малко по-добро е положението при бензиновите.

Владо
Владо

Ако караш предимно в града и на къси растояния , „надценките“ и за тока и за дизела стават съизмерими. Само дето модерно дизелче ако го караш по 3,4,5км по 2,3 пъти на ден със студен старт ,ще замине бързо, докато електричката (ако е добре обмислена) почти не я засяга студения старт. Като се вдигнат малко температурите и всичко си е ок (в БГ рядко се здържат големи студове). Докато ДВГ-то винаги (и през лятото) ,докато загрява си е ламя (1-вия км. на 1,6 ДВГ е 17/100, 2-ия е 15/100 ,3-я е 13/100).При елката страда само пробега останалото си е нормално.… Виж още »

обонго
обонго

Нашенеца все го тегли към газчицата :)))
Направо да му добавят един двигател на газ, който да зарежда акумулаторите…

бай онзи
бай онзи

това някаква новина ли трябва да е?

Logo
Logo

не мога да повярвамммм
Как не ви е срам да изкарвате така информация, а те толкова ги хвалят тези колички на ААА батерии.

TGR
TGR

Защо, да не би на твоят нафтов автомобил (предполагам, че е таъв) зимата не му се вдига разхода може би?
А ако е и с моделите, с „нафтова печка“ отдолу да не коментираме…

Logo
Logo

Не, моят е на бензин (газ). Не се опитвам да засегна никой с дизел, бензин или 3хА но немога да си обясня масовото налагане на това че електроавтомобилите били „много по-екологично чисти“.

ime
ime

Сега ще ти разкажа един виц Пешо по прякор „безмозъчната нафта“ си е чипосал, турбенясъл и напомпал старата таратайка до 1000 коня и разход 40/100, се смеел на Наско, който си купил кола на 3хААА, защото неговата кола се зареждала от контакта. Двамата решили да се пуснат на един драг. На първия старт „безмозъчната нафта“ веднага изостанал защото негоавата кола е ограничена – нафта. Пешо предложил още един старт. Втория път скоростната му кутия дефектирала от огромното натоварване на всичките части на двигателя му с ниско КПД, който никога не ще може да се доближи до най-простия и най-ефективен двигател… Виж още »

Кроко
Кроко

Другаре,ами при -20 градуса ко прайм?!? Ако не друго ще си напрайм еднъ снимкъ със скъпия айфон до замръзналата тесла! ………..Аре нема нужда от ел. глупости!!

TGR
TGR

Я се скрий.
При -20 твоята нафта няма и да запали.

saentist
saentist

Пали и при минус 45 но не с бъркоч от бг бензиностанция

п.с.
при минус 20 ифоня не снима ама това друга тема

Димитър
Димитър

Голям проблем. Едно Webasto с 1л гориво и ще е баня в колата и при -30. И това няма да е откритие – в много коли и камиони има нарочно печка за целта.